Ambulatoriet for overvægtige børn og unge har til formål at hjælpe børn og unge med vægttab, motivation og fysiske aktiviteter.

Behandlingsprogrammet er sammensat ud fra nationale og internationale retningslinjer samt fra erfaringer fra Børn og Unges seneste to års projekter med overvægtige børn i ROS 2010 og 2011. Behandlingsprogrammet bygger på et individuelt behandlingsforløb og er baseret på, at hele familien støtter op om behandlingen. 

Børn og unge skal henvises til Børn og Unge Klinik af deres praktiserende læge.
Før henvisningen til Børn og Unge Klinik til behandling af overvægt, skal barnet og familien selv have forsøgt vægttab. Det er bedst, hvis dette er forsøgt i flere måneder sammen med den praktiserende læge.
Behandlingen er for børn med forskellige grader af overvægt. Det er den praktiserende læge der skal bedømme det ud fra barnets køn, alder, højde og vægt.

Behandlingsprogrammet ROS


Definition
Blev 1. maj 2012 etableret som et tilbud i Børn og unge Klinik.

ROS er et samarbejde mellem Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg Hospitalsenhed Midt, Viborg Kommune, Viborg Idrætsråd og Skive Idrætsråd.
ROS-teamet består af læger, sygeplejersker, diætister, psykologer, vejledere i fysisk aktivitet og kommunale konsulenter.

Tilbuddet er til overvægtige børn og unge, som opfylder følgende kriterier:

  • Er bosat i Viborg, Skive eller Silkeborg Kommune
  • Er overvægtig bedømt ud fra køn, alder, højde og vægt af den praktiserende læge
  • Skal have forsøgt vægttab i samarbejde med praktiserende læge
  • Er motiveret for at deltage i behandlingen, som kræver deltagelse i vægtkontroller, diætist- og motivationssamtaler, fysiske aktiviteter og ROS-kokkeskole
  • Der skal være stor opbakning fra forældrene

I ROS-behandlingstilbuddet arbejdes der bl.a. med kost, fysisk aktivitet og motivation. Det er meningen, at familiemedlemmer inddrages, da en del af tiltagene vil omhandle ændring af vaner og adfærd samt desuden give familien redskaber og viden til at få en sundere hverdag.

Henvisning
foregår ved, at den praktiserende læge sender en henvisning til Børn og Unge Klinik på Regionshospitalet Viborg Hospitalsenhed Midt.

Hvis du er interesseret i yderligere oplysninger om ROS-behandlingstilbuddet eller har brug for flere foldere, er du velkommen til at rette henvendelse til kontaktpersonerne.

Klik her for at åbne folderen: ROS Tilbud til børn med overvægt

Kontaktperson

Marianne Eg
Klinisk sygeplejespecialist på Børn og Unge,
Tlf. 7844 5455
e-mail: marianne.eg@viborg.rm.dk