Mandag den 7. marts forsvarer læge Brian O. Kloster et nyt ph.d.-arbejde fra Karkirurgisk Afdeling om udposning på legemspulsåren i maven (AAA). Hans fokus er skånsomme operationsmetoder - og medicinsk behandling, der skal forhindre en udposning i at vokse.

04-03-2016

foto: Lisbeth Hasager Justesen

Karkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg har siden begyndelsen af 1990'erne udført et stort forskningsarbejde om udposning på legemspulsåren (abdominalt aorta aneurisme – AAA) – en sygdom, der typisk udvikler sig, uden at patienten mærker noget. Prognosen er god, hvis patienten bliver opereret tidligt i forløbet, men får udposningen lov at vokse sig så stor, at den springer, risikerer patienten at dø.

Mandag den 7. marts er Karkirurgisk Afdeling på banen igen med et nyt forskningsarbejde om AAA, når læge Brian O. Kloster forsvarer sin ph.d.-afhandling "Induction and Treatment of Aortic Aneurysms in a Porcine Model".

Brian O. Kloster har brugt grise som forsøgsdyr i sit forskningsarbejde. Grisene er brugt til at udvikle en aorta aneurisme-model, hvor udposningen hos grisen skal imitere den tilsvarende udvikling af udposninger på aorta hos et menneske. Brian O. Kloster har blandt andet eksperimenteret med at finde nye, mere skånsomme operationsmetoder ved AAA, men også med at finde en mere skånsom behandling af de lækager, der kan opstå på længere sigt efter en operation for AAA. De skånsomme indgreb sker gennem tynde rør med kikkertudstyr i maven eller brysthulen (laparoskopi) – som alternativ til store, åbne kirurgiske indgreb.

I dag er der ikke mulighed for at kontrollere en udposning på legemspulsåren med medicin. Men i Brian O. Klosters grisemodel er det lykkedes at få et lægemiddel til at trænge gennem aortavæggen indefra og på den måde at stabilisere aortavæggen og forhindre udposningen i at udvikle sig. Behandlingsprincippet kan få stor betydning, hvis det lykkes forskerne at "oversætte" det fra griseforhold til menneskelige forhold.

Alle er velkomne til forsvaret
Forsvaret finder sted mandag den 7. marts klokken 14.00 på Regionshospitalet Viborg, mødelokale 21-22 (3. etage til højre for forhallen. Alle er velkomne.
Bedømmelsesudvalget består af professor Michael J. Hasenkam, Aarhus; professor Niels Qvist, Odense, og professor Stefan Acosta, Malmö. Professor Jes S. Lindholt, som i 1993 var den, der satte Karkirurgisk Afdelings aorta-forskning i gang, og professor Lars Lund fra Odense har været vejledere for Brian O. Kloster.

Foruden en doktorgrad har forskningsarbejdet i Karkirurgisk Afdeling givet næring til otte ph.d.-grader. Brian O. Kloster bliver den niende.