14-07-2016

Regionshospitalet i Viborg har succes med at kombinere konsultationer for overvægtige børn med løbetræning. Børnene opnår et vægttab og får samtidig mod på at fortsætte den aktive livsstil, når forløbet på løbeholdet er slut.

Sidste år lancerede Regionshospitalet i Viborg et nyt koncept, hvor konsultationer med overvægtige børn er rykket ud under åben himmel. De traditionelle konsultationer på hospitalet er nu kombineret med fast løbetræning en gang om ugen.

- Børnenes deltagelse på løbeholdet har betydet, at mange af de overvægtige børn er gået fra at have en opgivende holdning til motion til nu at kunne løbe derudad, mens vægten bliver reduceret og formen forbedret, fortæller sygeplejerske Karin Hyldgaard, der har udviklet løbekonceptet på baggrund af flere års erfaring med børn og unges motivation til vægttab.

Nogle af børnene kunne kun løbe få hundrede meter, da de begyndte på holdet. Nu har alle opnået at kunne løbe 10 kilometer. Målet var fra begyndelsen at hjælpe børnene med at opnå et vægttab. Dette er lykkedes.

Boost til selvtilliden

- Jeg kan se, at børnene har stor glæde af at træne sammen. De ved, at de andre på holdet også er overvægtige og har de samme udfordringer som dem selv. De bakker hinanden op, hjælper og hepper på hinanden. Det giver et selvtillidsboost og et fantastisk fællesskab, siger Karin Hyldgaard.

Det skal være sjovt at træne, men samtidig er det vigtigt, at det både er hårdt og udfordrende, understreger Karin Hyldgaard. Derfor træner holdet meget afvekslende med både længere ture, bakketræning, intervaltræning og løbelege.  

Når deltagerne varmer op og strækker ud, bliver der altid talt om forskellige emner. Det kan eksempelvis være, hvordan man i hverdagen modstår fristelser eller hjælp til at håndtere, hvordan løbetræningen resten af ugen skal struktureres i forhold til hverdagens øvrige krav.

Motionen bider sig fast
Et ekstra plus ved løbeholdet er, at børnenes forældre og søskende er velkomne til at løbe med. Derved kommer der fokus på en sund livsstil i hele familien.

Flere af børnene er begyndt i lokale idrætsklubber med at træne løb, fodbold, håndbold og svømning, mens andre har søgt optagelse på idrætsefterskole. 

Løbeholdet har en lukket gruppe på Facebook, hvor deltagere og træner kommunikerer omkring aftaler, og hvor der er plads til at give den enkelte en personlig opmuntring i forhold til at bevare motivationen. 

Børnenes fedmeudfordring bliver knækket
- Vi kan se på vores resultater og data, at løbeholdet virker. Vores mål er, at de unge skal opnå vægttab eller stoppe deres vægtøgning, da selv en lille reduktion i deres vægt er relateret til helbredsmæssige forbedringer, siger klinisk sygeplejespecialist og ph.d.-studerende Marianne Eg og fortsætter:  

- Det er klart en succes, og langt de fleste taber sig yderligere, når de deltager på løbeholdet, hvor der opnås fysisk forbedring, vægttab og følelsen af at være en del af et fællesskab, hvilket giver de overvægtige børn en positiv gevinst. Det viser, at vi er med til at løse fedmeudfordringen hos børnene. 

 

foto: Lisbeth Hasager Justesen

 

Hent pressemeddelelse som pdf.