Som læge ved Team Danmark har Thøger Persson Krogh et enormt ansvar op mod OL

18-07-2016

Overlæge Thøger Persson Krogh og sejleren Anne-Marie Rindom på Team Danmark klinikken i Aarhus. Privatfoto

- Jeg kan ikke forestille mig, hvad der skal kunne overgå det her.

Overlæge Thøger Persson Krogh, der til dagligt er ansat ved Idrætsklinikken på Center for Planlagt Kirurgi samt inden for reumatologi på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, glæder sig i denne tid.

Siden 2014 har han nemlig været den ansvarlige læge i Team Danmark, hvilket betyder, at han lige nu står over for den vel nok største oplevelse i karrieren indtil nu. OL i Rio.

I forbindelse med legene har Thøger Persson Krogh både ansvaret for de mange vigtige forberedelser, og så er han naturligvis også selv med, når det hele løber af stablen i Brasilien fra 5. til 21. august.

Vacciner, Zika og hemmelige bakteriepiller

Forberedelserne har stået på de seneste par år, men er blevet mere intense, som OL har nærmet sig.

Det meste af sin tid hos Team Danmark bruger Thøger Persson Krogh på udredning og diagnostik af skader og efterfølgende behandling og genoptræning.

Op mod og under OL er det desuden Thøger Persson Kroghs opgave at undgå så meget sygdom blandt atleterne som muligt.

Et af de store puslespil har været at sammensætte og gennemføre vaccinationsprogrammet for de mange deltagere, trænere og andre involverede, som hver især har helt individuelle skemaer og træningsprogrammer. Det har også taget lang tid at finde frem til den helt rigtige kombination af vacciner.

- Der er jo forskel på at rejse til et andet land som turist og som atlet. Som turist ødelægger det ikke nødvendigvis hele din tur, hvis du går og snøfter et par dage. Men som atlet kan det koste ti års arbejde, hvis man lægger sig med en influenza, siger Thøger Persson Krogh.

Han har også været med til at sørge for, at atleterne har individuelle bakteriekapsler baseret på deres egen afføring til rådighed under OL. De skal være med til at beskytte sejlere og roere mod maveinfektioner, når de bevæger sig i det meget forurenede vand i Rio De Janeiro. En maveinfektion kan være altødelæggende for atleternes OL-resultater, hvis den kommer på et forkert tidspunkt. Pillerne er et helt unikt våben i Danmarks arsenal, da lignende piller så vidt vides ikke er at finde i andre landes OL-lejre.

Thøger Persson Krogh har også løbende måttet holde sig opdateret på den seneste udvikling og viden om Zikavirussen, der som bekendt har ramt OL-værtslandet Brasilien. Ikke mindst for at kunne svare på spørgsmål fra nysgerrige journalister.

- Problemstillingen Zika har fyldt enormt meget i medierne, men faktisk ikke for os. Det er nemlig primært en bekymring for folk, der gerne vil blive gravide inden for den nærmeste fremtid, siger Thøger Persson Krogh.

Dog har han sørget for, at den danske OL-lejr i Rio vil have et massivt lager af myggespray til rådighed under legene. Zikavirus overføres til mennesker via myggearten aedes.

Anpart i livsdrømme

Thøger Persson Krogh rejser mod Rio, en uges tid før OL begynder.

Under OL vil han bemande klinikken i den danske lejr, hvor han vil træde til, hvis der er skader, og fungere som atleternes praktiserende læge.

Desuden vil han være til stede som holdlæge under håndboldherrernes kampe. Håndbold er nemlig en af de sportsgrene, hvor det kan gøre en stor forskel, at der er en læge til stede under kampen, når spillere med småskader som for eksempel en flænge hurtigt kan få behandling og komme på banen igen.

For Thøger Persson Krogh kan den sidste tid frem mod legene nu kun gå for langsomt. Det er hans første OL, og han ved ikke, hvad han kan forvente. Men han ved, at det bliver stort.

- At være involveret i så mange menneskers livsdrøm er helt specielt. Det bliver en kæmpe oplevelse, siger han.

Team Danmark har opsat en ambitiøs målsætning om ti medaljer til Danmark ved dette års OL, og det mål kan Thøger Persson Krogh forhåbentligt hjælpe atleterne med at opnå.

- Min personlige målsætning er at levere det høje niveau, som der skal være til et OL, og som gør, at atleterne er glade og tilfredse, siger han.

Thøger Persson Krogh blev tidligere i år desuden ansat som den nye læge for herrelandsholdet i fodbold. Læs mere om det her.