Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg lancerede mandag app-spillet "Doktor", der er udviklet med støtte fra TrygFonden. Med spillet kan børn lege sig igennem blodprøver, priktest og røntgenbilleder, før de skal til undersøgelse på hospitalet. Det giver et tryggere møde med sundhedsvæsnet. "Doktor" kan hentes gratis i App Store og på Google Play fra 19. december.

19-12-2016 

Et par klik på mobilskærmen og de glade blå og orange dyrebørn bliver målt og vejet, får lavet en priktest, taget en blodprøve eller gennemfører en af de mange andre undersøgelser, som børn kan møde i Børn og Unge Klinikken på Regionshospitalet Viborg.

Foto: Lisbeth Hasager Justesen

I spillets verden går det legende let, men sådan er det ikke altid i virkeligheden. For mange af de tusindvis af børn, der hver dag skal til undersøgelse på landets børneafdelinger, er det nemlig en uvant, forvirrende og utryg situation.

Den utryghed skal det nye mobilspil "Doktor" nu være med til at mindske. Spillet er udviklet af personalet på Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg i samarbejde med animationsvirksomheden Level Rewind Games. "Doktor" er resultatet af en donation fra TrygFonden på 204.000 kroner, og det kan hentes gratis i App Store og Google Play til mobil eller tablet fra 19. december.

God forberedelse giver god oplevelse

- Selvom vores omgivelser er børnevenlige, og personalet er vant til at kommunikere med børn, kan det være utrygt for et barn at tage tøjet af og blive undersøgt, blive lyttet på med et koldt stetoskop og få en højdemåler ført ned på hovedet. Nogle børn bliver decideret bange og kede af det, og så får de en dårlig oplevelse på hospitalet, siger Josefine Gradman, der er ledende overlæge på Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg.

- Vi tror på, at børnene vil være mere trygge ved undersøgelsen, hvis de er bedre forberedte på, hvad der skal ske. Skriftlig information til forældrene er sjældent nok, og med "Doktor" kan børnene lege sig til viden om, hvad der skal foregå. Når de kommer ind til undersøgelsen, kan de så genkende det fra spillet, og det giver barnet en tryggere oplevelse, mens undersøgelsen samtidig bliver nemmere at gennemføre, siger Josefine Gradman.

Mens spillet altså er udviklet fra bunden af Viborg-kræfter, er det tanken, at spillet skal kunne benyttes af børn over hele landet, så alle børn i Danmark kan få mere genkendelige og trygge besøg på børneafdelingerne.

Trygt møde med sundhedsvæsnet

Tryghed er netop kodeordet for TrygFonden, der har valgt at støtte projektet.

- Når børn kommer på hospitalet, er de i en uvant og utryg situation. De ukendte omgivelser, hvide kitler og usikkerhed omkring, hvad der skal ske, kan være en stor mundfuld – selv for voksne. I TrygFonden ønsker vi, at alle skal have et trygt og sikkert møde med sundhedsvæsnet, og derfor er vi glade for at have bidraget til udviklingen af den nye app til patienterne på Børn og Unge. Med app’en vil børn og forældre på en sjov måde kunne forberede sig på, hvad der skal ske, og forhåbentligt vil det gøre en stor og positiv forskel for børnenes oplevelse af deres behandlingsforløb, siger Kurt H. Jørgensen, repræsentant i TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland.

Det er TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland, der står bag donationen til Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg som led i TrygFondens samlede arbejde for at skabe tryghed, fremme patientinddragelse og prøve nye løsninger til gavn for alle i sundhedsvæsnet.

Foto: Lisbeth Hasager Justesen

På børnenes præmisser

Det er den Viborg-baserede animationsvirksomhed Level Rewind Games, der har udviklet spillet sammen med Børn og Unge.

Her har det været vigtigt at få inputs og gode ideer fra de brugere, der skal have gavn af spillet, når det er færdigt. Nemlig børnene. Derfor har virksomheden blandt andet besøgt Børnehaven Møllehøj i Viborg undervejs i udviklingsprocessen.

- Når vi udvikler spil, gør vi det altid med målgruppen i fokus. Det er dem, der skal have noget ud af spillet. Et spil til børn skal være meget intuitivt. De skal selv kunne gribe mobilen eller deres tablet og kunne finde ud af, hvordan de spiller spillet. Udviklingen af "Doktor" er sket på børnenes præmisser, så vi er sikre på, at det giver mening for dem, siger Fabio Cujino, direktør og udvikler hos Level Rewind Games.