Kirurgisk Afdeling på RH Viborg var i fredags vært ved et "topmøde" for fedmespecialister fra Danmarks fem fedme-operationscentre.

23-11-2016

Årsmødet var for alle faggrupper, der er med til at behandle patienter med svær overvægt – fedmekirurger, stofskiftelæger, sygeplejersker og diætister.

Mødet begyndte med en live-transmission fra en gastrisk bypass-operation, som Kirurgisk Afdelings ledende overlæge Einar Pahle gennemførte på RH Viborgs operationsafsnit – se nyhedsindslag fra TV Midt Vest.

Foto: Agata L.-Madsen, HE Midt

Smerter efter gastrisk bypass-operation var mødets tværfaglige tema – anskuet under en medicinsk, en psykologisk, en kirurgisk og en diætetisk vinkel. Den smertepsykologiske vinkel blev belyst af en svensk psykolog, som udelukkende arbejder med fedmepatienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital præsenterede lovende erfaringer fra udlandet med tidlig fedmeoperation til patienter med type 2-diabetes. Nytænkningen går på, at det er sukkersygen og ikke patientens BMI, der danner indgangen til en gastrisk bypass-operation. I bedste fald vinder patienten 10 års levetid og kommer på niveau med resten af befolkningen. Operation kan også være en god løsning, hvis sukkersygen er svær at regulere.

- Årsmødet trak 54 deltagere. Kvaliteten af transmissionen var rigtig god, og generelt forløb mødet fint, siger Einar Pahle.

De fem fedme-operationscentre i Danmark ligger i Aalborg, Esbjerg, Køge, Hvidovre og Viborg. Region Midtjylland har samlet alle fedmeoperationer på RH Viborg – med opfølgende behandling i Viborg, Aarhus og Horsens.