Et af RH Viborgs mødelokaler var midlertidigt indrettet som "knogle-snedkeri" mandag den 11. januar.

12-01-2016

 

Bordene i mødelokale 22 på RH Viborg bugner af skruer, søm, ståltråd, hamre og boremaskiner. Men det er ikke snedkere og tømrere, der befinder sig i lokalet - det er en workshop i for unge læger, som har fået chancen for at snuse til det ortopædkirurgiske håndværk, inden de skal på jagt efter en introduktionsstilling - eller står umiddelbart ved korsvejen for deres specialevalg.

Lægerne - de fleste i klinisk basisuddannelse - kommer fra Region Midtjylland og Region Nordjylland og er blevet tiltrukket af workshoppens appel, som lyder:

  • You like bones ...
  • You like ... broken bones ...
  • All kinds of bones ... short bones ... long bones ...
  • You like to ... fix broken bones ...

Teori - og praktisk håndelag
Det er Ortopædkirurgisk Afdeling på RH Viborg, der har arrangeret workshoppen i basal osteosyntese i samarbejde med Region Midtjyllands leverandør af ortopædkirurgiske instrumenter, søm, skinner og skruer med videre. Deltagerne arbejder på plastic-knogler (SAW-bones) med forskellige typer brud, som skal "fixes" - eksempelvis brud på ankelen, brud på albuebenet og hoftenært knoglebrud. Inden hver "operation" bliver de vordende "knogle-snedkere" klædt på med en teoretisk lektion, som giver dem ballast til at løse den kommende opgave.

- Det kræver megen øvelse på mange trin at blive en dygtig ortopædkirurg. Derfor er det en fordel at begynde at øve sig på plastic-knogler og at lære operationsmetoden, inden muskler, hud og blødning komplicerer indgrebet, forklarer første reservelæge Marianne Toft Vestermark fra Ortopædkirurgisk Afdeling.
Hun fik ideen til workshoppen - inspireret af det gode læringsmiljø og den gode uddannelseskultur, hun oplever i dagligdagen på Ortopædkirurgisk Afdeling.

Marianne Toft Vestermark leder workshoppen, og har allieret sig med speciallæger inden for de relevante subspecialer. Speciallægerne står for de teoretiske lektioner og giver gode råd under "operationerne". Remedierne og de brækkede knogler står leverandøren for. Der er også adgang til ultralydsapparater, hvis man vil lære, hvordan man lægger en blokade på en nakkekam eller et kalkunbryst!

 


Henrik Solli er turnuslæge og har endnu sin "rigtige" ortopædkirurgiske debut til gode. Men øvelserne på plastic-knoglerne har åbnet hans øjne for specialet. Arbejdet tiltaler ham, og han kan lide at se håndfaste resultater med det samme. Her bakser han med et brud på albuebenet. fotos: Lisbeth Hasager Justesen

 

Indtil nu har Ortopædkirurgisk Afdeling arrangeret to ens workshops i basal osteosyntese. Den første løb af stabelen i december med stor succes og tilslutning. I alt har 18 læger deltaget i workshoppen, som er den eneste af sin art i den midt- og nordjyske Videreuddannelsesregion Nord for den lægelige videreuddannelse.