Det sker med mellemrum, at kolleger på Regionshospitalet Silkeborg modtager Dronningens Fortjenstmedalje efter 40 år. Men at en kollega kan fejre 50 års jubilæum hører til sjældenhederne. Det er dog sådan en ekstraordinær situation for social- og sundhedsassistent Anne-Marie Wulff Nørholm.

I dag fejrer hun sit 50 års jubilæum på Operationsafsnittet i Center for Planlagt Kirurgi på RH Silkeborg. Og nej, Anne-Marie har ikke haft afstikkere til andre afdelinger eller afsnit, og sygefravær har været en sjældenhed.

Anne-Marie Wulff Nørholm. Foto: Lisbeth Hasager Justesen.

Men nu går den snart ikke længere. 70-årige Anne-Marie Wulff Nørholm har valgt at sige op. Hun stopper med udgangen af juli. Men det bliver altså efter fem årtier og i taknemlighed over både det gode kollegaskab gennem årene, og det at have været vidne til en rivende udvikling på en driftig, dansk operationsgang.

Overgangen til engangsudstyr 
Siden hun begyndte som 20-årig sygehjælper i 1967, har nogle af de største forandringer for hendes fag været overgangen til mere it – og ikke mindst mere engangsmateriale. 

- Jeg kan huske, hvordan vi i mange år skulle skylle de blodige operationsservietter op, inden de blev sendt til vaskeri. Når de så halvfugtige kom tilbage fra vask, var opgaven at strække dem ud og nummerere dem. I de sidste mange år har det været engangsservietter med røntgentråd og desuden er operationsteknikken udviklet, så der er betydelig mindre blødning. Vi havde også en opgave med at vaske og tjekke operationshandsker for huller, vende dem og pudre dem. Det ville aldrig gå i dag!, konstaterer Anne-Marie Wulff Nørholm med et smil og fortsætter: 

- Ved operationer er der altid fokus på hygiejne, men dengang gik man anderledes drastisk til værks. Måske fordi der var så meget mere arbejde i at holde det rent. Var der for eksempel en operation for sprængt blindtarm, og så vi det mindste pus i patienten, smed vi kloramin på gulvet og lagde lagener hen over, så sengens hjul kunne køre over kloraminen ud at rummet for at sikre den bedste hygiejne. 

Depoterne med operationsudstyr er i den grad Anne-Marie Wulff Nørholms hjemmebane. Da hun begyndte som sygehjælper i 1967 var det svært at forestille sig, hvor meget engangsudstyr hun ville stå med i hænderne 50 år efter. Foto: Lisbeth Hasager Justesen.

Jobbet har udviklet sig med teknologien 
I dag er Anne-Marie Wulff Nørholms primære opgaver at gøre klar til operationer, skifte ud på OP-stuerne mellem operationerne, tjekke patienter for tryksår og registrere det på computeren. 

- Selv om jeg har været det samme sted alle årene, er der hele tiden sket noget nyt. It og computere har de unge jo heldigvis været flinke til at hjælpe med. Men det har været spændende – særligt udviklingen inden for operationer med måderne der opereres på og forskellige typer operationer. Da jeg startede var alt jo åbne operationer og kikkertoperationerne fandtes slet ikke, fortæller hun.  

Når hun om ikke så længe går på pension, vil hun helt sikkert stadig følge med fra sidelinjen. Og så er de også en klub af "gamle" kolleger, der mødes med mellemrum, hvor de kan dele minderne fra dengang. 

I forbindelse med sit jubilæum får Anne-Marie Wulff Nørholm ikke Den Kongelige Belønningsmedalje. Hun har allerede modtaget Dronningens Fortjenstmedalje i 2007 efter 40 års ansættelse, og derfor kan hun ikke tildeles den royale belønningsmedaljen. 

Anne-Marie Wulff Nørholm i fuld sving med at pakke og gøre klar til operationer på Operationsafsnittet på RH Silkeborg. Med udgangen af juli går hun på pension. Foto: Lisbeth Hasager Justesen.