En temadag på Regionshospitalet Hammel Neurocenter fokuserede på børn som pårørende.

10-02-2017

Jeg blev syg af at være den raske. Sådan lød overskriften på et foredrag, Mai Kathrine Fyhring holdt på en tværfaglig temadag for alle ansatte på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Neurorehabiliteringen på Regionshospitalet Skive. Temaet var børn som pårørende, og Mai Kathrine Fyhring fortalte åbenhjertigt og gribende om, hvordan hendes verden blev forandret, da hendes lillebror fik en hjerneskade som 17-årig. Selv var hun 19 år, gik på handelsskole og boede halvanden times kørsel fra forældrene og broderen.


Foto: Agata L.-Madsen, Hospitalsenhed Midt

- Min naturlige udvikling fra teenager til voksen blev fuldstændig rodet. Jeg følte mig som et lille barn igen og havde brug for mine forældre. Men de havde intet overskud og brugte det, de havde, på min lillebror. Aldrig havde jeg følt mig så ensom og svigtet. Jeg blev meget syg af det og opgav næsten modet på livet, betroede hun de cirka 350 tilhørere.

En anden pårørende, Mette Line Boserup, kom med bud på, hvordan man blidt, respekt- og hensynsfuldt kan hjælpe børnene i den meget svære periode af deres liv, når de er på besøg på hospitalet. Hun tog afsæt i fem klip fra dokumentarfilmen ”Dem vi var”. Mette Line Boserups to børn var fire og syv år, da hendes mand blev hjerneskadet af en blodprop – og forandrede sig meget.

Ud over de pårørendes foredrag bød temadagen på faglige indlæg. Neuropsykolog Grethe Pedersen fortalte blandt andet om, hvordan voksne kan støtte børns og unges ukuelighed, så deres sorger kan få ord. Hun opfordrede til at skrive søskende ind i procedurer for at sikre, at de ikke bliver ”glemt”.
Inger Marie Hagen Haffgaard, sygeplejerske på børneafsnit HB1 i Hammel, berettede fra sit kandidatstudie om oplevelser og relationer mellem søskendebørn, som det kommer til udtryk hos søskende til et hjerneskadet barn.

Til hjernen og til hjertet
- Børn som pårørende fylder ikke så meget i hospitalets hverdag. Det gør det til gengæld mentalt hos det involverede personale, som gerne vil kunne agere proaktivt og have solid viden om, hvilke ”håndtag” der kan drejes på, siger udviklingskonsulent Rita Andersen fra neurocentrets udviklingsenhed. Hun har været tovholder på denne og tidligere temadage om samarbejde med pårørende. I ryggen har hun haft neurocentrets pårørendegruppe, hvor alle afsnit er repræsenteret.


Foto: Agata L.-Madsen, Hospitalsenhed Midt

- Det er vigtigt, at vi holder os for øje, at når et menneske indlægges til et rehabiliteringsforløb efter en hjerneskade – så er der en hel familie og et netværk, som også er stærkt berørt af situationen. Det skal vi kunne tilpasse os, så de alle får et godt afsæt for deres fremtid, fortsætter hun.

Temadagen forløb som to ens seancer formiddag og eftermiddag. Personalet i Skive kunne vælge at se foredragene livestreamet, så de slap for køreturen til Hammel.

- Temadagen om børn som pårørende gav os både noget til hjernen og til hjertet. Vi fik faglig viden og inspiration, og vi fik stof til eftertanke og refleksion. Nu er vi rigtig mange, der har hørt det samme – det er et godt grundlag for det videre arbejde, der kommer til at foregå i de enkelte afsnit, siger Rita Andersen.