Det er en af de første af sin slags i Region Midtjylland. En Facebook-gruppe for en bestemt patientgruppe og drevet af klinikken selv. Gruppen hedder "Diabetes Viborg" og indholdet styres af diabetes-ambulatoriet på Regionshospitalet Viborg.

06-04-2017

Formålet bag Facebook-initiativet er at hjælpe diabetes-patienter og pårørende med den rette information og give dem et målrettet forum, hvor de trygt kan spørge og være i dialog, og hvor andre kan få glæde af svaret.

Overlæge Henrik Holm Thomsen fra Endokrinologisk Ambulatorium på Regionshospitalet Viborg. I ambulatoriet har de opslag i håb om at få sukkersyge-patienterne med i Facebook-gruppen. 
Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

- Hvis man søger information om diabetes på internettet eller Facebook, er det meget vanskeligt at vurdere kvalitet og troværdighed af det, man finder. Med vores gruppe ønsker vi at være en pålidelig kilde til information og en mulighed for at få viden - også uden for besøgene i ambulatoriet. Vores patienter lever jo med en kronisk sygdom, der kræver en hel del opmærksomhed i hverdagen, og vi vil gerne bakke dem op og være nærværende på en anden måde, forklarer endokrinologisk overlæge Henrik Holm Thomsen.

Facebook-gruppen skal ses som et supplement til den almindelige 1:1-dialog mellem patienten og kliniske diætister, sygeplejersker og læger i ambulatoriet. Gruppen er til information og ikke konsultation.

Faglig viden og fakta i centrum
Henrik Holm Thomsen er tovholder på indholdet på Facebook-gruppen, men han er det med alle sine kolleger fra ambulatoriet i ryggen, som kommer med inputs og idéer til relevante opslag. I ambulatoriet er de ansatte med deres specialviden i forvejen vant til at arbejde tværgående og videndele indenfor mange områder, fordi diabetes påvirker livet på rigtigt mange områder.

Et eksempel på relevant videndeling er den meget efterspurgte blodsukkermåler Libre, der kan måle blodsukker med skanning af hudsensor frem for stik i huden. Den metode debatteres en del i patientgrupper og blandt diabetikere, og ambulatories kan eventuelt bidrage med viden og erfaring.

Overlæge Henrik Holm Thomsen på sit kontor. Herfra sikrer han i samarbejde med sine kolleger fra ambulatoriet, at der kommer opdateringer ud til følgerne i gruppen.
Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

- Vi ved, at det har positiv indflydelse på sygdommen, når mennesker med diabetes tager ansvaret for deres sygdom. Og med sygdommens indflydelse på alt fra arbejdsliv, kost og motion over dagligdagen, hvor man skal holde styr på ofte ganske meget forskellig slags medicin, er det vigtigt, at vi klæder dem på så godt som muligt fra faglig side til at tage det ansvar. Og det kræver indsigt og viden om sygdommen, forklarer overlæge Henrik Holm Thomsen og fortsætter:

- Vi vil gerne udbrede kendskabet til og viden om de problemstillinger, der kan have betydning for mennesker med diabetes og deres liv. Og det vil også være et sted, hvor vi kan tage noget op, der har været omtalt i medierne, og måske er der brug for en fagperson som guide i forhold til, hvad der er op og ned på fakta. Og så håber vi selvfølgelig, at patienter og pårørende også vil dele erfaringer med hinanden.

Målgruppen er i udgangspunkt patienterne i diabetes-ambulatoriet i Viborg og deres pårørende, men andre, der kan have glæde af dette Facebook-forum, er selvfølgelig velkommen til at blive medlem.