21-12-2017

I Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg er der blevet etableret et uddannelses- og forskningsmiljø i særklasse, der tiltrækker og udklækker unge forskere og læger under uddannelse.

- Det er en ren win win-situation og en positiv spiral, som vi er inde i, lyder det fra ledende overlæge Ulrich Fredberg fra Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Ifølge den ledende overlæge bidrager et velfungerende uddannelses- og forskningsmiljø til, at centret bliver et godt og attraktivt sted at være ansat. Både for nyuddannede og erfarne sundhedsfaglige medarbejdere. Det giver en helt særlig DNA og et godt grundlag for rekruttering af fremtidig arbejdskraft.

- Det er guld værd at have forskningsaktive medarbejdere, der forstår at involvere og engagere de yngre læger i forskningen her i centret, og det giver et miljø i særklasse. De unge forskere får en masse viden og erfaring i baggagen, og de erfarne forskere får nye friske øjne på deres forskning. Så på den måde er det en ren overskudsforretning, hvor alle parter får noget godt og positivt ud af at prioritere både forskning og uddannelse højt, siger Ulrich Fredberg.

Et godt sted at være og et godt sted at lære

Mange unge læger søger til Diagnostisk Center for at tage den kliniske basisuddannelse, der er første uddannelseselement i den lægelige videreuddannelse. Da landets unge læger i efteråret skulle vælge, hvor de ville søge hen for at tage deres kliniske basisuddannelse, var der rift om pladserne i Diagnostisk Center, og centret kunne som det første sted i landet melde udsolgt.

Sidste år blev Diagnostisk Center desuden udnævnt som bedste uddannelsessted for yngre læger af inspektorer fra Sundhedsstyrelsen.

En af de unge forskere, der har fået foden inden for i læringsmiljøet i Diagnostisk Center er Nicklas Vinter. Han er medicinstuderende og har haft et forskningsår, hvor han har forsket i hjerteflimmer sammen med erfarne overlæger i centret. I 2018 fortsætter han med forskningen på hospitalet, når han går i gang med at lave en ph.d.-afhandling om patienter med hjertesvigt og hjerteflimmer.

Lars Frost overrækker her præmie til Nicklas Vinter i forbindelse med forskerdysten tidligere på året. Arkivfoto. 

Junior-forsker møder senior-forsker

Nicklas Vinters skæbne som ung forsker blev beseglet, da han til "forsker-dating" på universitetet mødte den erfarne forsker og forskningsansvarlige overlæge, Lars Frost, fra Diagnostisk Center. De to faldt øjeblikkeligt i hak, da de begge har interessen i behandlingen af patienter med hjerteflimmer og hjertesvigt, hvilket Dagens Medicin netop har kåret Regionshospitalet Silkeborg som Danmarks bedste til.

- Jeg har været så heldig at få foden inden for på Regionshospitalet Silkeborg og få lov at forske med de garvede overlæger. Det har været en fantastisk oplevelse, og der har været optimale muligheder for fordybelse og udvikling i Diagnostisk Center. Jeg har udviklet mig både fagligt og personligt takket være de erfarne forskere og overlæger, som har præget mit forskningsår. Så det har været et rigtig godt og positivt forløb, siger Nicklas Vinter.

Nicklas Vinter modtager her præmien for bedste foredrag til forskerdysten i maj. Arkivfoto. 

Mødet mellem junior-forskeren Nicklas Vinter og senior-forskeren Lars Forst har vist sig at være utroligt frugtbart. I løbet af Nicklas Vinters forskningsår udgav de to forskere hele tre videnskabelige artikler sammen om deres forskningsresultater.

- Nicklas Vinter har vist sig at være en ekstremt lovende forsker inden for kardiologien. Han har de elementer, der skal til for at blive en god forsker. En god forsker skal have et godt overblik, være flittig og tænke klart. Samtidig skal vedkommende kunne flytte noget. Og det kan Nicklas Vinter og flere andre af vores dygtige forskerspirer her i Diagnostisk Center, siger Lars Frost, der er en af de erfarne medarbejdere, der ifølge Ulrich Fredberg formår at engagere de unge talenter i forskningen i centret.