Regionshospitalet Viborg klar med nyt tilbud til kvinder, der ønsker at føde derhjemme.

19-01-2017

Dine egne ting, din egen mad og dit eget trygge hjem. Flere og flere gravide kvinder ønsker at bringe deres barn til verden der, hvor de føler sig allermest trygge. Antallet af hjemmefødsler i Danmark har været stigende de seneste år, og nu er Regionshospitalet Viborg klar med et nyt tilbud til kvinder, der ønsker at føde derhjemme.

Tilbuddet går ud på, at hjemmefødsler fremover er i såkaldt "kendt jordemoder-ordning". Det vil sige, at et team af tre faste jordemødre tager sig af hjemmefødslerne samt graviditetstjek og fødselsforberedelse op til fødslerne. Jordemødrene går i roterende vagt, så en af de tre altid er klar til at rykke ud til en hjemmefødsel. Det giver kvinderne mulighed for at føde med assistance af en jordemoder, som de kender og som kender dem.

Desuden står de tre jordemødre hver anden måned for en Hjemmefødselscafé i Jordemoderklinikken Viborg, hvor interesserede kvinder og par kan høre mere om hjemmefødsler og stille spørgsmål, før de beslutter, om det er noget for dem.

- Hjemmefødsler kan være en mulighed for raske gravide med ukomplicerede graviditeter. Den fødende og partneren oplever ofte en stor ro og tryghed ved at føde derhjemme, og de er ofte meget tilfredse med deres fødselsoplevelse, siger chefjordemoder Katrine Corfitz Kildedal fra Regionshospitalet Viborg. 

Lige så sikkert

Chefjordemoder Katrine Corfitz Kildedal understreger, at de med den nye ordning vil lægge mere vægt på at oplyse de gravide kvinder grundigt om muligheden for en hjemmefødsel som alternativ til en hospitalsfødsel.

- Undersøgelser viser, at sikkerheden for både mor og barn er lige så høj ved en hjemmefødsel som en hospitalsfødsel, når moren er rask, og graviditeten er forløbet normalt. Føder man i eget hjem med en jordemoder ved sin side, bliver der desuden generelt mindre brug for ve-stimulerende drop og medicinsk smertelindring, mens kvinderne også kommer hurtigere i gang med amningen, siger hun.

Chancen for en naturlig fødsel er altså høj i hjemmet, og alle jordemødre er uddannet, trænet og autoriseret i at spotte og reagere ved tegn på, at fødslen tager en kompliceret drejning. I de tilfælde vil fødslen blive overflyttet til hospitalets fødeafsnit.

Kvinder med termin efter 1. april 2017 kan indgå i den nye hjemmefødselsordning.

Hidtil har kvinder i Regionshospitalet Viborgs område også kunnet vælge at føde derhjemme, men det har været skiftende jordemødre fra fødeafsnittet, der er rykket ud.

Du kan læse mere om den nye hjemmefødselsordning på hjemmesiden her.