Tirsdag blev det nyopførte Patologisk Institut på Regionshospitalet Viborg indviet med regionsrådsformand Bent Hansen som snoreklipper.

07-10-2011

Det nye Patologisk Institut fik en varm velkomst med masser af gæster og velmenende ord fra talere, der alle virkede imponerede over det moderne byggeri på knap 2.000 kvadratmeter. Men moderne rammer er en nødvendighed, understregede regionsrådsformand Bent Hansen bl.a. i sin åbningstale.

- Udviklingen går så stærkt, og vi optimere hele tiden patienternes forløb, og det skal rammerne og udstyret også passe til. At patologien fungerer er med til at give et kvalitetsløft i forhold til de "skærende specialer" (fx kirurgi, gynækologi, urologi) og andre, der skal bruge svarene her og nu. Hurtige svar og dermed en hurtig afklaring er med til at løfte kvaliteten, sagde regionsrådsformand Bent Hansen (S), der samtidig kunne se andre gevinster som forbedret arbejdsmiljø, rekruttering og uddannelse i forhold til de ny rammer for Patologisk Institut.

Indvielsen af Patologisk Institut er en del af den udbygning af Regionshospitalet Viborg, som den tidligere regering prioriterede med midler fra kvalitetsfonden. I alt skal hospitalet ud- og ombygges for 1,164 mia. kroner frem mod 2018, og næste skridt er et p-hus, der efter planen tages første spadestik til i begyndelsen af 2012.

- Byggekranerne vil stå i Viborg i mange år endnu. Når jeg tænker på, hvor mange byggeprojekter, der har været i Viborg siden starten af 1980'erne, så har kranerne nærmest haft fast plads. Derfor er der heller ikke plads til pessimisme. Der bygges noget, som mange patienter i en central akse i regionen skal have gavn af, sagde Bent Hansen, inden han erklærede Patologisk Institut på Regionshospitalet Viborg for åbnet.

Patologisk Institut kommer fra lokaler på Regionshospitalet Skive. Siden regionsdannelsen har det været et spørgsmål om tid, hvornår instituttet og hele den patologiske funktion skulle flytte ind i Viborg. For to år siden bevilgede regionsrådet penge til byggeriet, der har været et år undervejs.

Om Patologisk Institut
Patologisk Institut laver undersøgelser af vævsprøver (histologi) og celleprøver (cytologi) i mikroskop for at afgøre om vævet er normalt eller sygt. Undersøgelserne kan også være med til at afgøre, hvilken sygdom, der er tale om. På den måde kan den afdeling, patienten behandles på, beslutte, hvilken behandling og kontrol der er bedst for patienten.

Patologisk Institut undersøger prøver fra både hospitalet, praktiserende læger og tandlæger. Instituttet undersøger også celleprøver fra den forebyggende folkeundersøgelse for livmoderhalskræft, og kan også forestå obduktioner.

I Region Midtjylland er der patologiske institutter i Viborg, Aarhus, Holstebro og Randers.

Hent foto af Patologisk Institut - foto af Patologisk Institut bagside - foto fra indvielsen. Fotos kan frit benyttes af pressen mod kreditering. Foto: Regionshospitalet Viborg.