DR har i pressen i dag fokus på brug af en hofteprotese – ”sportshoften” ASR - der er lavet med en særlig metal-konstruktion. Fra 2004-2010 har 4.316 patienter fået indopereret en ny hofte på Regionshospitalet Silkeborg. Af dem har 151 fået netop den type ”sportshofte”.

24-01-2012

Hent pressemeddelelse (pdf) 

Hofteprotesen mistænkes for over tid at kunne give patienterne smerter. Det har vist sig, at ASR-protesen har en legering, som kan frigive metal-ioner, hvilket kan gøre, at protesen går løs. Af samme årsag blev protesen trukket tilbage i 2010. Siden da har ingen patienter fået hverken den eller andre af den type metal-proteser indopereret i Silkeborg.

På Regionshospitalet Silkeborg har i alt 193 patienter fået en metal-protese. Af de 193 har 151 en metalprotese af den type, der blev tilbagekaldt og fjernet fra markedet i 2010. Regionshospitalet Silkeborg har valgt at indkalde alle 193 patienter, der fra 2004-2010 har fået en ”sportshofte”.

- Vi ønsker ekstra sikkerhed for, at alle vores patienter med metal-proteser nu også har det godt. Derfor har vi indkaldt alle 193 patienter til samtale og kontrol, og godt halvdelen har vi allerede haft inde. Jeg skal selvfølgelig være den første til at beklage, at det ikke er gået endnu hurtigere med at indkalde alle patienter, forklarer ledende overlæge Søren S. Mikkelsen fra Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg.

Patienterne følges – også på sigt
På Regionshospitalet Silkeborg har kirurgerne omopereret enkelte af de patienter, der for et par år siden fik en ”sportshofte” i Silkeborg. Herudover har lægerne omopereret enkelte patienter, der har fået en ”sportshofte” på andre hospitaler.

- Det er virkelig ærgerligt, at der senere har vist sig gener ved en protese-type, som en mindre gruppe patienter var glade for. Men når skaden er sket, så kan vi i Silkeborg heldigvis give dem en garanti for, at de er indkaldt og bliver indkaldt til ekstra lægetjek – også hvis de efter første kontrol og samtale hos os ikke umiddelbart har gener. Vi slipper dem ikke i vores system, lover ledende overlæge Søren S. Mikkelsen.

Ekstra bemanding ved telefonerne  
Der er i dag og de næste par dage ekstra telefoner åbne på Regionshospitalet Silkeborg for de hofteopererede patienter, der kan have spørgsmål til deres forløb eller situation efter DR's fokus på ASR-proteserne.

Patienter kan ringe på hovednummeret til Regionshospitalet Silkeborg: 8722 2100. Herfra kan stilles der om til det team, der specifikt kan hjælpe vedr. hoftespørgsmål.