Center for klassisk neurologi er kommet godt fra start med en ny spasticitetsklinik. Nu gælder det udvikling af nye behandlingstilbud til patienter, der lider af svær migræne eller hovedpine.

16-05-2013

Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg har fået en ny opgave med at styrke den klassiske neurologi, som bl.a. omfatter sygdomme som sklerose, bevægeforstyrrelser, demens, hovedpine, Parkinsons sygdom, epilepsi og søvnproblemer. Opbygningen af et regionalt center for klassisk neurologi i Viborg sker som led i den store omorganisering af det neurologiske speciale i Region Midtjylland, hvor bl.a. den akutte behandling af patienter med blødning og blodprop i hjernen (apopleksi) er samlet på hospitalerne i Aarhus og Holstebro.

Spasticitetsklinik
Blandt de første resultater af arbejdet med at udvikle et center for klassisk neurologi er en ny klinik for patienter med spasticitet eller ufrivillige sammentrækninger og kramper i musklerne (dystoni). En del af patienterne i Spasticitetsklinikken behandles med botulinum-toxin, der får musklerne til at slappe af og dæmper reflekser. Andre patienter får behandlet deres invaliderende spasticitet og dystoni med et medikament (baclofen), der indsprøjtes kontinuerligt i rygmarvsvæske-hulrummet ved hjælp af en pumpe. Selve pumpen indopereres hos neurokirurgerne i Aarhus, men opfyldning og kontrol foregår i Viborg i samarbejde med neurologerne i Aarhus. Spasticitetsklinikken modtager patienter til baclofen-behandling fra hele Midt- og Vestjylland.
Spasticitetsklinikkens behandlingstilbud omfatter også børn. Her er der lagt stor vægt på, at behandlingen foregår i Børneafdelingen, hvor barnet er vant til og trygt ved at komme - i et tæt samarbejde mellem Spasticitetsklinikkens personale og barnets kontaktperson i Børneafdelingen.
Ellers er Spasticitetsklinikken i første omgang oprettet som en del af Neurologisk Ambulatorium. Til næste år flytter Spasticitetsklinikken ind i nyrenoverede lokaler i Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Mange af de patienter, der behandles med baclofen, er netop patienter med rygmarvsskade.

Hovedpinesygdomme
For øjeblikket er Neurologisk Afdeling i gang med at udvikle en hovedpineklinik med nye tilbud om undersøgelse og behandling af patienter med svære, invaliderende hovedpinesygdomme, fx hyppig migræne eller spændingshovedpine, klyngehovedpine og medicin- og overdoseringshovedpine. Med til sidstnævnte hører behandling af hovedpine, som skyldes overforbrug af midler mod hovedpine. Dette foregår eventuelt under indlæggelse.
Hovedpineklinikken vil også omfatte en hovedpineskole, hvor patienterne lærer at mestre deres hovedpine.