Foto: Fra Fertilitetsklinikkens laboratorium.

Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive er fortsat blandt Danmarks bedste til at hjælpe ufrivilligt barnløse med at få et barn – med færrest gener for kvinden.

29-04-2013

Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive er igen blandt Danmarks bedste til at gøre ufrivilligt barnløse gravide. For hver startet behandlingscyklus er chancen for graviditet 32 procent på Regionshospitalet Skive, mens gennemsnittet for Danmarks 10 offentlige og 12 private fertilitetsklinikker er 23,1 procent.

Det viser statistikken fra Dansk Fertilitetsselskab for 2012. Topplaceringen er ikke ny. Også i 2011 gik Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive i mål blandt de bedste danske klinikker med en graviditetsrate på 30 procent, hvor landsgennemsnittet var 22,6 procent. Det er med andre ord lykkedes klinikken at fastholde førerpositionen samtidig med, at den har overgået sine egne resultater.

Den videnskabelige statistik fortæller også, at en graviditet, som er hjulpet til verden på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive, har landets største chance for at blive til et barn cirka ni måneder senere. Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive er med andre ord den klinik, der i procent mister færrest graviditeter.

Et tredje forhold, som kan have betydning for valg af fertilitetsklinik, er patientsikkerheden. Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive opfylder kvindernes ønske om at blive gravid med et rekordlavt forbrug af æg. Hvor landets fertilitetsklinikker i gennemsnit bruger 4,5 æg for at gøre en kvinde gravid, kan Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive i gennemsnit nøjes med godt 3 æg. Jo færre æg, der skal bruges i behandlingen, desto færre gener og komplikationer oplever kvinden i behandlingsforløbet.

Forskning skaber bedre resultater
En erfaren, men også udviklingsparat og forskningsengageret personalegruppe står bag de flotte behandlingsresultater.
- Vores mål er at tilbyde hvert enkelt par den bedste, individuelle behandling. Vores stærkeste kort er netop erfaring kombineret med en evig søgen efter ny viden – og vilje til at føre den nye viden ud i praksis, siger klinikkens daglige ledere, overlæge Helle Olesen Elbæk og afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen.

Som eksempel nævner de klinikkens bestræbelser på kun at lægge ét æg tilbage i livmoderen. Det har betydet, at klinikken i 2012 har lavet færre tvillinger end nogensinde tidligere.
- Det er meget positivt, for tvillinger har større risiko for at blive født for tidligt og få komplikationer af den grund, forklarer Helle Olesen Elbæk og Betina Boel Povlsen.

På fertilitetsforskernes verdenskort har Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive trods sin lidenhed haft en stor plads i mange år. Klinikkens i forvejen høje forskningsaktivitet får et stort løft 1. juni. Her får klinikken sit første professorat, som besættes med den tidligere klinikchef og nuværende professor ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet Peter Humaidan.