Tre containere med brugt hospitalsudstyr er sendt fra Viborg til det nordøstlige Pakistan for at hjælpe handicappede børn til et bedre liv.

24-07-2013

18 tons brugte lamper, senge, et anæstesiapparat og andet udstyr fra hospitaler i Region Midtjylland er nu tilbage i fuld funktion – godt 5.600 kilometer fra Midtjylland. Udstyret spiller nemlig en hovedrolle på en klinik i Lahore i det nordøstlige Pakistan, hvor det nu er med til at give fattige, handicappede børn en bedre hverdag og muligheden for at undgå at ende som tiggere.

Udstyret er sendt til Pakistan fra InterGen i Viborg, som håndterer kasseret hospitals- og administrationsudstyr i hele Region Midtjylland.
I de tre containere, der for nogle måneder siden blev sendt af sted til Pakistan, er blandt andet to store nødstrømsgeneratorer, som tidligere har stået på hospitalerne i Ringkøbing og Tarm. Med i containerne var to komplette operationsstuer og forskellige hjælpemidler som trehjulede cykler og gangstativer.


To komplette operationsstuer har taget turen fra Viborg til Pakistan.

25 patienter om dagen
Udstyret er egentlig leveret til etableringen af børnehospitalet Maheen Hospital i Lahore, men indtil de nødvendige ressourcer er på plads til at bygge det nye hospital, er udstyret nu taget i brug i en midlertidig klinik i lejede lokaler.
Den første patient på klinikken blev behandlet 1. juni i år, og allerede efter nogle uger er der hver dag omkring 25 patienter, som får hjælp med det brugte udstyr fra Region Midtjylland – og fra andre, der har støttet klinikken.

Ikke råd til lægehjælp
Klinikken i Lahore drives af Sajida Afzal, der selv er født i Pakistan, men er opvokset i Danmark, hvor hun også har uddannet sig som læge med speciale i børnekirurgi. I 2005 deltog hun i nogle nødhjælpsprojekter efter en jordskælvskatastrofe i Pakistan, og her fik hun ideen til at etablere et hospital for fattige børn med f.eks. klumpfødder, spastiske lammelser eller komplicerede knoglebrud.

Normalt skal forældre selv betale for operationerne, og derfor kan mange fattige familier ikke give børnene den hjælp, de har brug for. Resultatet er ofte, at børnene ender som krøblinger, der ikke har andre muligheder for at klare sig igennem livet end ved at tigge.

Sajida Afzal tog en stor beslutning og sagde sit job på Hvidovre Hospital op for at flytte tilbage til Pakistan for at give lægehjælp til fattige børn og skaffe midler til byggeriet af et børnehospital.