Læge Helle Damgaard Zacho forsvarer sin ph.d.-afhandling på Regionshospitalet Viborg fredag den 18. januar klokken 14.00.

09-01-2013

Smerter i maven efter et måltid kan være tegn på åreforkalkning i tarmens blodkar. Når man spiser, øges mængden af blod, der strømmer gennem tarmens blodkar. Er årerne forkalkede, hindres gennemstrømningen af blod helt eller delvist - og patienten udvikler kronisk iltmangel i tarmen. Patienten taber sig, fordi han på grund af smerterne spiser mindre og med længere intervaller. Uden behandling kan lidelsen udvikle sig akut med høj dødsrisiko.

Læge Helle Damgaard Zacho har som led i et ph.d.-arbejde afprøvet en metode til at diagnosticere åreforkalkning i tarmens blodkar. Metoden går ud på at måle, hvor meget blod der strømmer gennem tarmens blodkar før og efter et måltid. Det sker på baggrund af blodprøver og med hjælp fra et radioaktivt sporstof, der indsprøjtes i patientens arm.
Indtil nu har man primært brugt røntgen med kontraststof til at undersøge for iltmangel i tarmen. Men et røntgenbillede fortæller kun om blodkarrenes udseende - ikke om gennemstrømningen af blod er nedsat. Det har derfor været svært at stille diagnosen præcist.

Helle Damgaard Zacho har afprøvet metoden både på grise, på raske forsøgspersoner og på patienter med formodet iltmangel i tarmen. Konklusionen er klar - metoden er nøjagtig og har stor værdi, når man skal vurdere, om patienten kan have gavn af en ballonudvidelse af blodkarrene eller en bypass-operation for at få genoprettet blodforsyningen til tarmen.

Helle Damgaard Zacho har allerede præsenteret sit arbejde på 11 nationale og internationale kongresser. Foreløbig har hun modtaget tre priser for præsentationerne.

Fredag den 18. januar forsvarer hun sin afhandling om det videnskabelige arbejde, som er forankret på Aarhus Universitet. Ph.d.-forsvaret er offentligt og finder sted klokken 14.00 på Regionshospitalet Viborg, mødelokale 21-22 (etage 3 til højre for hovedindgangen).

Formand for det videnskabelige bedømmelsesudvalg er professor, overlæge, dr.med. Jørgen Frøkiær, Aarhus Universitetshospital, Skejby. Udvalgets to øvrige medlemmer er professor, overlæge, dr.med. Torben V. Schroeder, Rigshospitalet, og professor, overlæge, ph.d. Jeroen K. Kolkman, Groningen Universitet, Holland.

Forskningsarbejdet har Helle Damgaard Zacho udført under ansættelse på Klinisk Fysiologisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg. Hendes vejledere er ledende overlæge, dr.med. Jan Abrahamsen, Regionshospitalet Viborg, og professor, overlæge, dr.med. Jens Henrik Henriksen, Hvidovre Hospital.