Ved at sætte en karpe ud i et nyanlagt havebassin indviede H.K.H. Prinsgemalen fredag den 4. juli officielt ”De 10 Haver” på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Haverne skal bruges som en del af patienternes rehabilitering.

04-07-2014


Da H.K.H. Prinsgemalen ankom, fik han en rundvisning i nogle af "De 10 Haver" med ledende terapeut Lis Kleinstrup som guide.

De 10 Haver” er resultatet af den Lions Pris på 500.000 kroner som H.K.H. Prinsgemalen, i sin egenskab som protektor for Lions Clubs International overrakte Regionshospitalet Hammel Neurocenter tilbage i juli 2011 på Gråsten Slot.

Fredag kl. 16.00 ankom H.K.H. Prinsgemalen i åben Buick Centurion med "Krone 3"-nummerplade til Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Arrangementet, som Hinnerup Garden lagde musik til, var for inviterede gæster, patienter, pårørende og personale, og mange havde takket ja til invitationen trods ferietid.

Inden den officielle indvielse var H.K.H. Prinsgemalen på en kort rundtur i tre af de 10 haver - heriblandt ”Den Grønne Plet”, ”Drivhushaven” og ”Frugthaven” ved børnelegepladsen . Rundturen blev afsluttet i ”Dufthaven”, hvor taler og "karpe-udsætning" fandt sted.

Haverne fik pæne ord med på vejen

De tre talere, 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen; ledende terapeut og medlem af centerledelsen på Hammel Neurocenter Lis Kleinstrup og landsformand for Lions Club International Michael B. Hansen, sagde bl.a.:

- Med prisen fra Lions har vi fået endnu en økonomisk håndsrækning udefra, så vi har kunnet skabe et endnu bedre behandlingstilbud til glæde for de omkring 800 patienter fra hele Vestdanmark, der hvert år bliver behandlet her. Og ikke mindst også til glæde for deres pårørende og familier, understregede Bente Nielsen, da hun indledte talerne.


Tidligere patient Arne Holm (t.v.) er manden, der i sin tid indstillede RH Hammel Neurocenter til Lions Pris, og siden har han deltaget i det indledende arbejde med haveindretning. På billedet ses desuden H.K.H. Prinsgemalen, ledende terapeut Lis Kleinstrup og ledende overlæge Merete Stubkjær.

- Vi ønsker for vores patienter, der har fået en hjerneskade, at de hver især kan komme så langt som overhovedet muligt tilbage til det liv, de ønsker og kendte før. Haverne, som De Deres Kongelige Højhed har set lidt af i dag, er et vigtigt element. Sanserne skal vækkes, og vores patienters muligheder for det er nu blevet langt bedre, sagde Lis Kleinstrup i sin tale.

- Så står vi her i dag med det færdige resultat, og det glæder os meget i Lions, at det netop er vores protektor, der medvirker ved den officielle indvielse. Fra Lions vil jeg ønske alle, der er eller bliver berørt af denne have, tillykke med det meget flotte resultat, sagde Michael B. Hansen afslutningsvis i talerækken, som blev efterfulgt af "snoreklip" i skikkelse af en rød-hvid koi karpe.

Projektet med "De 10 Haver" på Hammel Neurocenter har gennem de seneste år fået støtte også af Team Rotary Favrskov, der har doneret 142.000 kroner. Herudover har Danske Planteskoler doneret alle planterne til "Den grønne plet" til en værdi af ca. 100.000 kroner. Herudover har hospitalet bidraget med midler og mandetimer. 

Fotos:  Lisbeth H. Justesen
Regionshospitalet Hammel Neurocenter/Hospitalsenhed Midt.