Anne Leegaard er til daglig reservelæge på Regionshospitalet Viborg, men skal de næste seks uger bekæmpe ebola i Vestafrika.

- Jeg er ikke bange – men jeg har stor respekt for sygdommen!

Sådan siger 31-årige Anne Leegaard, som om få dage tager til Sierra Leone i Afrika for at deltage i den internationale indsats mod sygdommen ebola. Til daglig arbejder Anne Leegaard som reservelæge på Anæstesiafdelingen på Regionshospitalet Viborg, men fra begyndelsen af december og seks uger frem, skifter hun den blå uniform og dagligdagens opgaver ud med dagligt fokus på den stærkt smitsomme ebola og en hverdag præget af alvor og død.

- Jeg forestiller mig, at det er det, der bliver det værste. At opleve, hvor stor og ødelæggende den her sygdom er. Jeg tror, det kommer til at gøre indtryk, siger Anne Leegaard.

Hun er en af blot fire læger og i alt 20 sundhedsarbejdere, som i løbet af december bliver udsendt med Forsvarets Sundhedstjeneste for at deltage i den internationale kamp mod ebola-epidemien.

Et højere formål
For den unge læge handler turen til Vestafrika i høj grad om højere formål og om at gøre en forskel.

- Jeg har altid haft lyst til at blive udsendt, og det her er jo en af de største humanitære katastrofer i verden. Der er desperat brug for hjælp. For mig bliver det vigtigste at vide, at jeg er en del af en indsats, som virkelig gør en forskel, fortæller Anne Leegaard.
Til gengæld er hun ikke i tvivl om, at det på det personlige plan kan blive en barsk oplevelse.

- I dag er jeg på en afdeling, hvor vi er vant til at håndtere akut syge patienter, og hvor døden også er noget, vi oplever på tæt hold. Men i Sierra Leone bliver det i et helt andet omfang. Og eftersom landet har en meget ung befolkning, vil det i høj grad også være børn og unge, som bliver ramt af sygdommen og dør. Det er jeg ikke sikker på, man kan forberede sig på, funderer Anne Leegaard.

Hendes opgave bliver i høj grad basale lægegerninger. For selv om en stor del af de smittede helt oplagt vil dø af sygdommen, så handler det selvfølgelig om at redde så mange liv som muligt.

- Sygdommen kan ikke behandles. Men vi kan give patienterne de bedste betingelser for at overleve. Det handler i høj grad om at sikre, at de får nok væske – både i form af vand og i form af salt-/sukkerdrik – og at de får antibiotika til at slå andre infektioner ned, så kroppen kun skal kæmpe mod én sygdom, fortæller reservelægen.

Samtidig betyder hver indlagt patient én mindre smittebærer ude i det afrikanske samfund – og dermed også mindre risiko for flere smittede.
Sikkerheden er første prioritet
Anne Leegaard var ikke et øjeblik i tvivl om, at hun havde lyst, da muligheden for at blive udsendt med forsvarets hold bød sig. Alligevel lod hun familien få indflydelse på hendes valg.

- Mine forældre ville måske nok ønske, at det var nogle andres datter, som skulle af sted. Men de er selv læger og forstår mit valg og bakker op. Det betyder meget. For hvis jeg skal kunne arbejde godt dernede, er jeg nødt til at være 100 procent fokuseret, og det ville jeg ikke kunne, hvis jeg vidste, at de sad herhjemme og var helt i opløsning, siger Anne Leegaard, som også ser opbakningen fra kolleger og ledelse som helt afgørende.

Selv er den unge læge helt tryg ved udsendelen. For selv om risikoen for at blive smittet selvsagt stiger markant, når man arbejder med smittede patienter, så er der en række sikkerhedsprocedurer, som gør risikoen for smitte meget lille.

- Og jeg ved, at jeg er sådan en, som vil overholde de procedurer til punkt og prikke. Derfor er jeg heller ikke bekymret for at blive smittet, fastslår Anne Leegaard.

Ingen risiko for smitte
Kolleger og patienter behøver heller ikke at bekymre sig om at blive smittet, når Anne Leegard 1. marts vender tilbage til Regionshospitalet Viborg. Når hun og de øvrige sundhedsarbejdere vender hjem, skal de først gennem tre ugers observationsperiode, for at sikre, at de ikke er blevet smittet under opholdet i Afrika. Først herefter får de igen lov at vende tilbage til hverdagen i det danske sundhedsvæsen.

Anne Leegaards hold er i øvrigt det første hold danske sundhedsarbejdere, der bliver udsendt gennem Forsvaret. Der er foreløbig planlagt tre hold læger, sygeplejersker og bioanalytikere, som udsendes til Sierra Leone med seks ugers mellemrum. Danske Regioner bakker op om indsatsen ved at garantere de udsendte orlov uden løn men med sikkerhed for at kunne vende tilbage til samme stilling efter udsendelsen.