Udviklingsansvarlig ergoterapeut Jim Jensen viser på billedet, hvordan man bruger det nye virtuelle spil. foto: Agata Lenczewska-Madsen

 

Medarbejdere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter har i samarbejde med en privat virksomhed udviklet et virtuelt skydespil, som gør det sjovt og motiverende for hjerneskadede patienter at genoptræne en lammet arm.

01-10-2015

Det nye virtuelle spil er målrettet patienter, der har fået en hjerneblødning eller anden skade i hjernen og derfor typisk er blevet delvis lammet i den ene side. De har svært ved at bevæge forskellige kropsdele, og det virtuelle spil skal genoptræne deres armfunktion. Det er en afgørende faktor i patienternes genoptræning, at de træner intensivt, og at bevægelserne bliver gentaget mange gange.

Velkommen i ”det muntre køkken”

Den nye teknologi består af nogle briller og en sensor, som registrerer patienternes armbevægelser. Det virtuelle univers er lavet som et skydetelt, hvor den virtuelle person i spillet skal skyde forskellige ting med en pistol – eksempelvis tallerkener, kopper og havenisser. Pistolen styres i virkeligheden af patienternes arm.

- Hele idéen med at udvikle det nye virtuelle spil er at arbejde med patienternes motivation. Det skal være sjovt at genoptræne armen og samtidig effektivt, og det bliver genoptræningen netop i et energisk virtuelt univers. Det, der er så interessant ved denne teknologi, er, at man kommer ind i en helt anden verden, når man tager de virtuelle briller på, siger udviklingsansvarlig ergoterapeut Jim Jensen fra Udviklingsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Han fortsætter:

- Vi står nu med en ny træningsmetode, der bruger en ny teknologi. Jeg tror, at denne form for genoptræning med tiden vil vokse sig større, og der er helt klart potentiale for at udvikle endnu mere af den slags teknologi til gavn for patienterne.

Begejstring for den nye løsning

I genoptræningen af en kropsfunktion er det vigtigt at holde gejsten og motivationen oppe hos patienterne. Det er muligt ved at variere genoptræningen med forskellige elementer og øvelser. Traditionelle øvelser i træningen af arme kan være øvelser med en bold og inddragelse af armene i personlig hygiejne og påklædning, men nu er et nyt virtuelt spil altså også en mulighed. 

- Det er en fantastisk god idé, vores ansatte har fået med at udvikle det nye spil. På den måde formår de at imødekomme patienternes behov for variation i genoptræningen og samtidig øge deres motivation, fordi det er sjovt. Samtidig er det et godt eksempel på, at vores ansatte udvikler nye idéer og løsninger igennem deres arbejde med patienterne. Det er godt set, og jeg tror, at der er et stort potentiale i idéen, siger ledende terapeut Mette Schrøder fra centerledelsen på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

På nuværende tidspunkt har patienter afprøvet en prototype af den nye teknologi. Deres umiddelbare respons har været udelukkende positiv. Det virtuelle spil er finansieret med eksterne midler, og selve idéen til konceptet er opstået i en arbejdsgruppe med medarbejdere fra forskellige faggrupper fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Teknologien er udviklet sammen med virksomheden Kanda.

Se video der viser, hvordan det virtuelle spil fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=XZxxKxW2Na8  

 

Hent pressemeddelelse som pdf.