Gennembrud i sigte for Danmarks to første patienter i behandling med nyt lægemiddel af typen PCSK9-hæmmere. Hjertemedicinsk Ambulatoriums lipidklinik står for behandlingen.

07-09-2015

To patienter fra Hjertemedicinsk Ambulatoriums lipidklinik er gået i forvejen som Danmarks første brugere af et nyt, banebrydende lægemiddel til behandling af meget alvorlig og arvelig kolesterol-forhøjelse i blodet.

Lægemidlet er af typen PCSK9-hæmmere, og det kommer først og fremmest ind som en ny mulighed for patienter, der ikke har haft gavn af den gængse behandling med statiner. Enten fordi statinerne ikke har virket tilstrækkelig effektivt - eller fordi bivirkningerne har været for store.

På verdensplan er der forsket intenst i PCSK9-hæmmere de seneste godt 10 år. Hjertemedicinsk Ambulatorium i Viborg har deltaget i disse projekter.

- Forventningerne til det nye lægemiddel er enorme. Det åbner en ny verden for de patienter, der har brug for noget andet eller mere end statiner. Takket være en dispensation fra Sundhedsstyrelsen har vi fået mulighed for at komme lidt tidligere i gang med behandlingen af to alvorligt kolesterol-syge patienter, og allerede nu tyder meget på et gennembrud i deres tilstand, siger overlæge og klinisk lektor, dr.med. Ib Christian Klausen, som har ansvaret for behandlingen af de to patienter.

Projektsygeplejerske Berit S. Hedegaard og overlæge Ib Christian Klausen fra Hjertemedicinsk Ambulatoriums lipidklinik viser den ene af de to patienter, Jette Møller Hauberg, hvordan hun selv med en pen skal indsprøjte den nye kolesterol-medicin i maveskindet eller låret. foto: Lisbeth Hasager Justesen

 

Hjertemedicinsk Ambulatoriums lipidklinik ligger også i front i indsatsen med at opspore patienter fra familier med arveligt betinget kolesterol-forhøjelse. Det er netop blandt disse, der kan være kandidater til at komme i behandling med de nye PCSK9-hæmmere.

Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside.