I årtier har man på verdensplan ventet på bedre og mere pålideligt måleudstyr til gravide, men nu er der sket et gennembrud. Ny teknik til at måle et fosters tilstand i maven og ilttilførslen under graviditet og fødsel er netop for første gang vist offentligt. Det foregik i formiddags for øjnene af bl.a. handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i forbindelse med den officielle lancering, som fandt sted på Regionshospitalet Viborg.

03-23-2015

Hent pressemeddelelse (pdf)

Se indslag om opfindelsen fra TV2-nyhederne

Jordemoder og ph.d.-studerende Diana Riknagel fra Regionshospitalet Viborg står sammen med forskere fra Aalborg Universitet og telesundhedsfirmaet Viewcare bag den nye opfindelse til graviditets- og fødselsovervågning.

Det nyudviklede udstyr, som er en ikke-invasiv teknologi, måler med lydsensorer på maven blodtilførslen fra moderkage til foster. Data fra det nye udstyr kan med langt større nøjagtighed end det nuværende udstyr fortælle, om fosteret har det godt, og om det får ilt nok under både graviditet og fødsel. Teknik og udstyr er blevet udviklet og testet i samarbejde med Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg.

Se billeder fra lanceringen af Centa-Flow

Et ønske om mere vished og sikkerhed for ufødte

Det udstyr, der benyttes i dag, er udviklet for flere årtier siden. Nok er det raffineret siden, men der har manglet et innovativt gennembrud med en ny metode. Den er kommet nu, og idéen bag kommer fra jordemoder Diana Riknagel.

- Jeg tænkte ofte over, hvordan vi mon kunne få flere oplysninger fra maven. Det er for eksempel frustrerende at sende utrygge gravide hjem med beskeden om, at de må ringe, hvis de ikke mærker liv, som de plejer - og bare kunne give dem tid til en ny kontrol, forklarer Diana Riknagel.

I dag finder man kun cirka halvdelen af de fostre, der ikke vokser, som de skal, heller ikke selv om der er mange kontroller af gravide. Mange af kontrollerne vil være helt unødvendige med den nye teknologi, der har fået navnet CentaFlow.

- Den nye teknologi giver os en forventning om, at vi kan finde stort set dem alle sammen - og med langt færre kontroller. I dag er omkring 40 procent af alle gravide til ekstrakontroller, og der laves kejsersnit, hvor det måske er unødvendigt, fordi vi ikke har data nok fra maven, forklarer Diana Riknagel, der er i dag er ansat som industriel ph.d. hos Viewcare.

Se indslaget "Jordemoder bag verdensnyhed" fra TV MIDTVEST

Store perspektiver i den nye opfindelse

Det nye udstyr vil i et land som Danmark kunne forbedre sikkerheden for det ufødte barn, mindske utrygheden hos de gravide og formentlig reducere omkostningerne på fødselsområdet. Samtidig vil det gøre det muligt at mindske mødre- og børnedødelighed på verdensplan.

- Når vi som privat firma er gået ind i det her, er det på grund af det enorme potentiale ikke kun i Danmark, men i hele verden. Og så åbner det mulighed for telemedicinske løsninger, hvor for eksempel gravide kan monitoreres, uden at skulle ind på hospitalet, hvis de har udstyret hjemme, forklarer Morten Kold Mikkelsen, der er direktør for forskning og innovation hos Viewcare A/S.

Arbejdet med CentaFlow har stået på i fire år, og teknologien er nu patenteret. Forventningen er, at produktet kommer på markedet om 2-3 år.

Fakta om CentaFlow-teknologien:

  • Den nye lydteknologi er afprøvet på 300 gravide gennem de seneste tre år, og teknologien er finjusteret undervejs.
  • Afprøvningerne har vist, at metoden er væsentlig mere præcis end den eksisterende metode.
  • Den nye metode er brugbar fra ca. uge 20 i en graviditet, for da er der tilstrækkeligt blod-flow i moderkagen.
  • Flere internationale randomiserede studier er ved at blive forberedt for yderligere at gennemteste det kliniske udstyr.

Yderligere oplysninger:

  • Diana Riknagel, jordemoder og ph.d.-studerende, Regionshospitalet Viborg og Viewcare A/S: 5192 7674
  • Morten Kold Mikkelsen, Forsknings- og innovationsdirektør, Viewcare A/S: 2547 5007 
  • Johannes Struijk, Professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet: 4167 4748