Når et menneske rammes af en hjerneskade, påvirker det ikke kun den enkelte. Det påvirker også dig som pårørende. Du kan være forælder, ægtefælle, kæreste, barn, søskende, ven eller en anden relation i patientens netværk. Uanset hvilken rolle du har, er du betydningsfuld for den ramte og for rehabiliteringen, men det kan ofte også være en stor omvæltning for dig.
Et afstemt samarbejde
Som pårørende har du ofte vigtig viden om den person, vi skal hjælpe gennem et rehabiliteringsforløb. Den viden kan være afgørende for, at vi kan tilpasse rehabiliteringen bedst muligt.
Nogle pårørende er meget til stede under rehabiliteringen, hvilket kan være en værdifuld støtte for den ramte. Samtidig er det vigtigt at sige, at det ikke altid er gavnligt for patienten, at pårørende er meget til stede. Det er heller ikke alle pårørende, der har mulighed for det eller overskud til det.
Derfor vurderer vi altid løbende, hvad der er bedst for patienten og rehabiliteringsforløbet, og forsøger at finde en god balance, hvor der både tages hensyn til dine behov, patientens situation og fagpersonernes faglige vurdering.
Der er ikke én rigtig måde at være pårørende på
Nogle har brug for at være tæt på og deltage aktivt, mens andre har brug for mere afstand. Begge dele er helt okay. Det vigtigste er, at vi har en åben dialog om, hvad du har brug for og hvad der giver mening i netop jeres situation og i forhold til forløbet.
Samtaler og samarbejde
Som pårørende har du mulighed for at deltage i samtaler og møder undervejs i forløbet. Det første møde finder som regel sted inden for den første uge efter indlæggelsen. Herefter aftales det individuelt, i hvilket omfang og på hvilken måde du og patienten ønsker, at du deltager i rehabiliteringen.
Tilbud om støtte til dig som pårørende
Vi ved, at det kan være både meningsfuldt og livsbekræftende at være tæt på og hjælpe et menneske, man holder af. Det kan dog også være overvældende og skabe usikkerhed, bekymring og følelsen af kaos.
Nogle oplever en form for krise eller stresslignende tilstand. Derfor vil vi gerne støtte dig som pårørende både fordi du er vigtig, men også fordi det har betydning for patientens rehabilitering.
Mulighed for at tale med hospitalspræsten
Hammel Neurocenter har egen hospitalspræst, som står til rådighed for samtaler med patienter og pårørende. Enten individuelt eller sammen.
Hospitalspræsten er uddannet til at hjælpe og støtte, når livet er en udfordring og kan hjælpe dig med at reflektere over og bearbejde den situation, du står i.
Man behøver ikke at være troende for at tale med præsten. Du kan kontakte hospitalspræsten direkte eller bede personalet om at lave en aftale for dig.
Læs mere om hospitalspræsten
Som pårørende kan du også bruge de tilbud, der er udviklet med fokus på støtte, fællesskab og erfaringsudveksling.
Pårørendecaféen er et uformelt og trygt rum, hvor du som pårørende kan møde andre i lignende situationer, dele erfaringer og få støtte. Caféen afholdes med jævne mellemrum og faciliteres af fagpersoner med viden om livet som pårørende.
Læs mere om pårørendecaféen
Pårørendekorpset består af frivillige, der selv har erfaring som pårørende til en person med hjerneskade. De tilbyder individuelle samtaler og støtte, og kan være en værdifuld ressource, hvis du har brug for en at tale med, som kender til de udfordringer, du står i.
Læs mere om pårørendekorpset
Der afholdes jævnligt arrangementer og foredrag for patienter og pårørende på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Det kan for eksempel være foredrag ved tidligere patienter og pårørende, koncerter, sangeftermiddage (Ord og Toner) og temagudstjenester.
Arrangementerne er et tilbud til alle patienter og pårørende, og kan være et afbræk i en hverdag med meget træning.