priser 1040x680.jpg

05-10-2018

Diagnostisk Centers løsning til patienter med skrumpelever (cirrose) er nomineret til Smartprisen 2018. 

Løsningen til patienter med skrumpelever blev etableret som et udviklingsprojekt i Diagnostisk Centr i 2016. Inspirationen er hentet fra Bispebjerg Hospital, hvor indførelse af en cirrose-klinik, der primært er drevet af sygeplejersker, har vist positiv effekt på både patienternes overlevelse og livskvalitet. 

Patienter med skrumpelever bliver med den nye løsning tilbudt et individualiseret forløb i Diagnostisk Center med en fast tilknyttet sygeplejerske. Patienterne bliver mødt med en fordomsfri og anerkendende tilgang og får tilbudt "leverlivsstilssamtaler". 

Samtalerne har flere formål. De skal give patienterne en grundlæggende forståelse for leversygdom, så de tidligt kan reagere på komplikationer. Samtalerne skal også motivere patienterne til alkoholabstinens og optimere deres ernæringstilstand, som har stor betydning for deres prognose. Sidst men ikke mindst skal samtalerne give patienterne støtte, omsorg, tryghed og etablere tillid mellem patienterne og hospitalet. 

Løsningen bidrager til arbejdet med at skabe lighed i sundhed. Patienter med skrumpelever udgør en forsømt patientgruppe med høj risiko for genindlæggelse og høj dødelighed. Patienterne har ofte mange udfordringer af fysisk, psykisk, social og økonomisk karakter, og mange er misbrugere og føler sig stigmatiserede i sundhedsvæsenet. 

Smartprisen uddeles den 24. oktober. Fem forskellige løsninger fra Region Midtjylland er nomineret til prisen – heraf er de tre fra HE Midt. Læs om de to øvrige HE Midt-nomineringer her på hjemmesiden og i HE Midts NYHEDSbrev i uge 41.