Men den højt specialiserede behandling flytter til Aalborg. Det svarer til 2-5 patienter pr. år ud af cirka 250.

28-06-2018

Er Regionshospitalet Viborgs fedmekirurgi på vej til Aalborg? Det har indslag i dagspressen efterladt et indtryk af hos flere.

- Vi skal stadig operere fedmepatienter fra hele Region Midtjylland på Regionshospitalet Viborg. Men Sundhedsstyrelsen har besluttet, at den højt specialiserede fedmekirurgi skal foregå på Aalborg Universitetshospital fra den 1. august, siger ledende overlæge Einar Pahle fra Mave-, Tarm- og Brystkirurgi.

"Topmøde" i november 2016 for fedmespecialister fra hele Danmark. Mave-, Tarm- og Brystkirurgi på Regionshospitalet Viborg er vært og viser en live-transmission fra en gastrisk bypass-operation. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Sundhedsstyrelsen forlanger, at gravide, der tidligere er fedmeopereret, føder på et hospital med højt specialiseret funktion inden for både obstetrik og fedmekirurgi. Det krav kan hverken Regionshospitalet Viborg eller Aarhus Universitetshospital opfylde, og det er baggrunden for, at den højt specialiserede fedmekirurgi flytter fra Viborg/Region Midtjylland til Aalborg.
- Det drejer sig om cirka 2 patienter om året i hele Danmark, siger Einar Pahle.

Ellers er den højt specialiserede fedmekirurgi hovedsagelig til patienter, der tidligere har fået en fedmeoperation, men ønsker at blive ført tilbage til normal anatomi.
Einar Pahle anslår, at Viborg årligt må sende 2-5 patienter til højt specialiseret behandling i Aalborg.

- Vi udførte 250 fedmeoperationer i 2017, og vi forventer, at dette tal vil stige de kommende par år. Stigningen klarer vi blandt andet, fordi vi har toptrimmet vores operationskoncept, så vi nu kan operere 5 fedmepatienter mod tidligere 3 på en dag, siger han.