En nerveblokade udført på låret lindrer smerter effektivt efter indsættelse af nyt knæled. Det har stor betydning for patientens velvære og resultat af operationen.

18-06-2018

Fredag den 22. juni forsvarer læge Charlotte Runge en ph.d.-afhandling om smertebehandling hos patienter, der skal have et nyt knæled. Men hendes resultater har allerede ændret klinisk praksis.

 

 

 

 

Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Målet for Charlotte Runges forskning har været at finde frem til en bedre smertelindring end morfin, som hidtil har været midlet til at dæmpe de svære smerter, patienterne oplever efter operationen.

Charlotte Runge har koncentreret sine undersøgelser om den ene af to nerver i den bageste del af knæet (obturatorius-nerven) og har udviklet en ny teknik til at bedøve det fine netværk af smerteførende nervetråde i knæhasen. Det sker gennem en nerveblokade på låret.

Hun dokumenterer, at patienterne bliver smertefrie uden behov for morfin efter operationen, når blokaden af obturatorius-nerven i den bageste del af knæet kombineres med en blokade af nerverne til den forreste del af knæet. Med smertefriheden følger de bedste betingelser for at komme hurtigt i gang med den genoptræning, der er så vigtig for et godt resultat af operationen.

"The Analgesic Effect of Obturator Nerve Blockade after Total Knee Arthroplasty" er titlen på Charlotte Runges ph.d.-afhandling. Forskningsprojektet udgår fra Aarhus Universitet, Health, og Regionshospitalet Silkeborg, Center for Planlagt Kirurgi.

Forsvaret finder sted fredag den 22. juni klokken 14.00 i Lillesø auditorium, VIA University College, Nattergalevej 1, 8600 Silkeborg. Forsvaret er offentligt, og alle er velkomne.