180918 Hammel workshop familiehuset - frivillighedsindsatsen_DSC0839_1040px.jpg

16-11-2018

Frivillige på Hammel Neurocenter giver hjerneskadede patienter et pusterum fra hospitalslivet. Til gengæld får de frivillige glæde, taknemmelighed og et helt unikt indblik i hospitalet. I forbindelse med det nye TrygFondens Familiehus Hammel Neurocenter søges der nu flere frivillige.

Regionshospitalet Hammel Neurocenter arbejder med genoptræningen af patienter fra hele Vestdanmark, der har fået en hjerneskade. Livet ændrer sig radikalt, når man får en skade i hjernen, og genoptræningen er en langsommelig proces, hvor fremskridtene kan virke små. Både patienten og de pårørende skal lære at mestre de nye livsvilkår som hjerneskaden medfører – det er en krævende og svær proces for begge parter.

For at hjælpe patienter og pårørende bedst muligt gennem en svær tid, har Hammel Neurocenter tilknyttet en gruppe af frivillige. De frivilliges formål er at bringe hverdagslivet ind i genoptræningen og skabe aktiviteter, der højner livskvaliteten.

Et lys i hverdagen

- De frivillige er et lys i patienternes hverdag. Patienterne kan holde "fri" fra hospitalet, når de er sammen med dem. De frivillige er sammen med patienterne menneske-til-menneske – her handler det ikke om behandling og træning, men om hyggeligt samvær, fortæller frivilligkoordinator Eike Farmann om de frivilliges rolle på Hammel Neurocenter.

De frivilliges indsats er et ekstra tilbud til patienterne og erstatter aldrig det professionelle personales opgaver. De frivillige kan i stedet supplere med aktiviteter som gåture, spil, fællesspisning, udflugter og ekstra hygge ved højtider – aktiviteter, der kan være svære ellers at få plads til i et travlt sundhedsvæsen.

- Vi kan give patienterne hyggestunder, hvor de ikke behøver at tænke på sygdom, forklarer Joan Møller Hansen, som er frivillig hos Hammel Neurocenter.

Glæden i de små sejre 

Det er ikke kun patienter, pårørende og personale, der har glæde af frivilligordningen. De frivillige oplever også selv stor gevinst ved deres indsats. 

- Jeg kan se, at det, jeg gør virkelig hjælper, og patienterne er altid taknemmelige. Det er en fantastisk oplevelse, fortæller Tony Bogholm, frivillig på Hammel Neurocenter

Glæde og taknemmelighed er ikke det eneste, de frivillige kan tage med sig – de får også et helt særligt indblik i en ellers ukendt hospitalsverden.

- Jeg får lov til at følge patienternes udvikling og opleve de små sejre. Som lokal er jeg tit gået forbi Hammel Neurocenter og har undret mig over, hvad der foregår inde i den store bygning - det er en helt unik oplevelse at få indblik i hospitalet, fortæller Frederik Pedersen, der er en af de frivillige.

Frivillig i Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter 

I slutningen af 2018 indvies Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter. Det nye familiehus skal fungere som en hjemlig base for forældre og søskende til børn, der er indlagt til rehabilitering som følge af en hjerneskade. I den forbindelse søger Hammel Neurocenter flere frivillige, der har lyst til at gøre en forskel for hjerneskadede patienter og deres pårørende.

Kunne du tænke dig at blive frivillig hos Hammel Neurocenter eller kender du en, som kunne være interesseret. Skriv til Chris Hartmann, afsnitsleder på afsnit for Børn og Unge mail: chrihart@rm.dk