Repræsentanter fra den lokale del af Nyreforeningen besøger her en dialysepatient på Regionshospitalet Viborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt. 

29-06-2018

En ny skanner skal hjælpe dialysesygeplejersker, når Regionshospitalet Viborgs nyrepatienter skal i bloddialyse tre gange om ugen. Skanneren er doneret af Nyreforeningen.

Den lokale del af Nyreforeningen har doneret en ny fistelskanner og nye fjernsyn til glæde for nyrepatienter på Regionshospitalet Viborg. Sammenlagt har apparaturet en værdi svarende til cirka 300.000 kroner. 

Den nye fistelskanner kommer patienter og ansatte i Dialyse til gavn, når de skal have hjælp til at få renset blodet tre gange om ugen, fordi de af forskellige årsager har nedsat nyrefunktion. Når patienter skal have bloddialyse på hospitalet, får de hver gang lagt to nåle i en blodåre – en såkaldt dialysefistel. Fistelskanneren kan hjælpe dialysesygeplejerskerne med at anlægge nålene helt præcist i den udvalgte blodåre.

Fistelskanneren er lille og håndholdt, og den er nem at tage med under armen ind til patienten. Samtidig er den let at bruge og føre rundt på patientens arm. Håbet er, at den nye skanner gør det lettere at bruge skanning som et supplement, når der skal lægges dialysenåle.

Det indvendige øje

- Blodåren er patienternes livsline, og den nye skanner skal bruges, så vi kan stikke endnu mere nøjagtigt. Skanneren er smart, fordi den er enkel at betjene, lille og handy, siger afdelingssygeplejerske Marianne Holten-Møller fra Dialyse og Klinik for Nyresygdomme.

Den nye fistelskanner kan bruges som det indvendige øje, hvor man kan se ind i blodåren. Den kan bruges både før, under og efter, at man har stukket nålen i blodåren. Eksempelvis kan man bruge skanneren, mens man stikker nålen i åren, så man sikrer, at nålen bliver lagt helt præcist på plads.

Nye fjernsyn til patientstuer

Medicinsk Afsnit 1 har også, som en del af donationen fra den lokale del af Nyreforeningen, fået flere nye fjernsyn til patientstuer, der ikke i forvejen havde installeret et fjernsyn. Det betyder, at nyrepatienterne får lettere adgang til tv-underholdning, når de er indlagt.

Repræsentanter fra den lokale del af Nyreforeningen kommer flere gange årligt på besøg på Regionshospitalet Viborg, hvor de eksempelvis uddeler fastelavnsboller, kage og æbleskiver til nyrepatienterne. I denne uge har de netop været på sommerbesøg og uddelt kage.

- Det er dejligt, at de tænker på os både med den flotte donation og deres besøg. Det spreder altid glæde, når de kommer, og det er dejligt for både patienter og ansatte, siger Marianne Holten-Møller.