Ny kølelift på Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

17-08-2018

Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg har fået en ny kølelift, der kommer nybagte forældre til et dødfødt barn til gavn.

Køleliften giver de nybagte forældre mulighed for at have deres dødfødte barn hos dem i længere tid. Forældrene kan have barnet i liften på fødestuen umiddelbart efter fødslen, og de kan have det med under moderens eventuelle indlæggelse efterfølgende. De kan også tage barnet med hjem i køleliften.

Tidligere har de dødfødte børn kun kunne være hos forældrene kortvarigt på deres stue på hospitalet, og så skulle de på køl i et andet rum med jævne mellemrum. Nedkølingen i liften bremser den naturlige nedbrydningsproces.

- Det kan hjælpe sorgbearbejdelsen og have en helende betydning for nybagte forældre til et dødfødt barn, at de kan tage barnet med hjem. Det giver dem mulighed for at vise barnet frem til de nærmeste og eksempelvis gå en tur med barnet i køleliften i barnevognen, siger Katrine Corfitz Kildedal, der er chefjordemoder på Regionshospitalet Viborg.

Når de nybagte forældre får mulighed for at vise deres dødfødte barn frem for deres familie, får de skabt nogle minder, og de får en fælles reference med familien. Så kan barnet altid være en del af familiens fortælling, og de kan sammen snakke om, hvilken hårfarven barnet eksempelvis havde.

- Vi er glade for nu at have mulighed for at kunne tilbyde de forældre, der får et dødfødt barn, at de kan have barnet hos dem i køleliften. Man kan ikke erstatte tabet af et nyfødt barn, men vi kan hjælpe med at gøre det lettere at bære sorgen, og det kan køleliften blandt andet være med til, lyder det fra chefjordemoderen.

Køleliften er en donation fra Y's Men i Midtjylland.