Klinik for Åreknuder i Center for Planlagt Kirurgi tilbyder nu varme fra radiofrekvens (mikrobølgeenergi) i behandlingen af åreknuder. Patienterne er tilfredse og kommer let gennem forløbet.

25-05-2018

Én blandt flere metoder til behandling af åreknuder er varmebehandling. Varmekilden kan være radiofrekvens, laser eller vanddamp. Da Klinik for Åreknuder i Center for Planlagt Kirurgi gik i gang med varmebehandling i efteråret 2017, valgte man radiofrekvens (mikrobølgeenergi) som varmekilde.

I princippet minder de tre typer varmebehandling om hinanden. Lægen fører et tyndt kateter (en sonde) med et varmelegeme ind i den syge vene. Varmen ødelægger venen indefra og omdanner den til en lukket bindevævsstreng, så åreknuden forsvinder.

Færre tilbagefald og færre smerter

- Vi gik i gang med at behandle åreknuder med radiofrekvens i slutningen af oktober sidste år. Vi oplever, at patienterne er meget tilfredse, og at de har let ved at komme gennem forløbet, siger specialeansvarlig sygeplejerske Susanne Gaur og afdelingslæge Nádia Duarte fra Klinik for Åreknuder.

Foruden behandling med radiofrekvens tilbyder Klinik for Åreknuder også skumbehandling og åben operation for åreknuder.


Nádia Duarte (til venstre) og Susanne Gaur (til højre) er rykket ud fra operationsstuen sammen med specialeansvarlig sygeplejerske på Operation Trine Thomsen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Klinikken udførte 27 behandlinger med radiofrekvens i 2017 og nåede op på knap 200 i første kvartal af 2018.

Risikoen for tilbagefald efter behandling med radiofrekvens er meget lille – mellem 2 og 5 procent. De tilsvarende tal for åben operation er 25 procent – og for behandling med skum 30 procent.
Nádia Duarte oplyser, at der er to former for tilbagefald: Den ene, hvor venen rekanaliserer sig – den anden, hvor man får åreknuder i andre vener (som ikke er behandlet).
Patienterne oplever færre smerter efter behandling med radiofrekvens, men må dog regne med at skulle bruge to sygedage efter indgrebet på grund af smerter. De tilsvarende tal for åben operation er 1-2 uger, hvorimod behandling med skum ikke giver behov for sygemelding.

Region Midtjylland har samlet behandling for åreknuder på Hospitalsenhed Midt. Hertil kommer private klinikker. På Hospitalsenhed Midt behandles tre ud af fire åreknudepatienter i Silkeborg – og resten i Viborg på Karkirurgisk Klinik. Foruden åben operation og skumbehandling tilbyder Viborg varmebehandling med laser eller damp.
Silkeborg planlægger at udvide varmebehandling med laser til efteråret for at kunne hjælpe flere patienter med varmebehandling. Radiofrekvens fordrer nemlig, at venen er lige. Er venen snoet, kan laserbehandling være en mulighed.

Fakta om åreknuder (varicer):

I blodets kredsløb har venerne til opgave at føre blodet tilbage til hjertet. Venerne indeholder klapper, der fungerer som ventiler. Bliver veneklapperne utætte, vil noget af veneblodet løbe den forkerte vej og ophobe sig i benets vener. Så stiger trykket i venerne, og de reagerer ved at udvide og sno sig og danne åreknuder.

Åreknuder på benene kan behandles på forskellig vis.

  • Enten kan man fjerne den syge vene ved en åben operation.
  • Eller man kan ødelægge den syge vene indefra med varme eller lokalirriterende skum.

Den fjernede eller ødelagte vene kan undværes. Blodet finder andre veje i kredsløbet.
Valg af behandlingsmetode sker efter en drøftelse mellem læge og patient ud fra åreknudens natur og patientens forhold og almentilstand. Den åbne operation vælges kun, hvis lægen vurderer, at varme- eller skumbehandling ikke vil føre til et tilfredsstillende resultat. Varme- eller skumbehandling er på alle måder mere skånsom og giver bedre resultater end en åben operation.