181030-Yngre-læger-kursus-i-UL_DSC3040_1040px.jpg

Reservelæge Mari Østergaard er en af de yngre læger, som Thomas Nielsen og Simon Kok Jensen har lært op i brugen af ultralyd. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Akutafdelingens yngre læger får fremover mulighed for at lære at bruge ultralyd i diagnosticeringen af akutte patienter. Tilbuddet gavner både patienterne og de yngre læger, mener folkene bag tilbuddet.

30-10-2018

Patienterne får hurtigere udredning og behandling. Hospitalet får en mere smidig drift. Og de yngre læger får mulighed for diagnostisk tilfredsstillelse og et ekstra punkt på CV’et.

Fordelene er til at få øje på, når Regionshospitalet Viborg fremover tilbyder yngre læger på Akutafdelingen et kursus i ultralydsskanning. 

- Før i tiden var ultralyd forbeholdt de billeddiagnostiske afdelinger og kardiologerne. Men i takt med at ultralyds-skannerne er blevet billigere og mere tilgængelige er de også blevet en del af hverdagen på eksempelvis en akutafdeling, hvor de kan bruges til at skanne mave eller lunger eller finde en egnet åre, når der skal lægges et venekateter. Derfor giver det god mening, at også de yngre læger mestrer teknikken, fortæller Simon Kok Jensen. 

Han er i dag reservelæge på Operation og Intensiv, men tog sammen med overlæge Thomas Nielsen initiativ til ultralyds-kurset, mens han var i KBU-forløb i Akutafdelingen. Siden er han selv blevet uddannet til at undervise i ultralyd og er nu sammen med Thomas Nielsen klar til at lære de yngre kolleger op i teknikken. 

Hurtigere diagnose og behandling

I dag får mange af de yngre læger et grundlæggende kendskab til ultralyd allerede i deres studietid på universitetet, men det kræver ekstra oplæring at blive fortrolig med teknikken. Og det giver god mening at lære Akutafdelingens yngre læger op i brugen af ultralyd.

- Først og fremmest er det en fordel for patienterne, at flere læger kan gennemføre en ultralydsskanning. Det betyder blandt andet, at en yngre læge hurtigere kan få be- eller afkræftet en mistanke om eksempelvis galdesten, så patienten hurtigere kan få den rette behandling, forklarer Simon Kok Jensen.

Han understreger, at de yngre akutlægers ultralydsskanning altid kun vil være vejledende og fungere som et fingerpeg om, hvorvidt de er på rette vej i deres diagnosticering.

- Hvis skanningen støtter mistanken, skal patienten selvfølgelig stadig til en grundigere undersøgelse hos Røntgen og Skanning, forklarer Simon Kok Jensen. 

Til gengæld vil de yngre læger ofte kunne spare anæstesilægerne for en tur til Akutafdelingen, hvis de selv kan skanne efter en egnet åre, når de skal anlægge venekateter til drop, påpeger han.

Godt på CV’et

Ud over at gavne patienterne og lette dagligdagens opgaver kan kurset også være en gevinst for den enkelte yngre læge, vurderer Simon Kok Jensen.

- Ultralyd bliver brugt på en lang række kliniske specialer i dag, så det vil klart være en fordel for de yngre læger at kunne skrive på deres CV, at de er uddannet i og har benyttet ultralyd i deres arbejde på hospitalet, når de skal tage de første skridt i deres karriere, mener Simon Kok Jensen.

I første omgang var det kun de yngre læger på Akutafdelingen, der fik tilbuddet, men nu får også de medicinske introduktionslæger muligheden. 

- Og hvis der skulle være yngre læger på andre afdelinger, som også gerne vil introduceres til ultralyd, er de velkomne til at kontakte os, siger Thomas Nielsen.