Center for Planlagt Kirurgi blev oprettet i forbindelse med Region Midtjyllands omstillingsplan i 2011-12, hvor Regionshospitalet Silkeborg blev udvalgt som Region Midts Udviklingshospital.

Centeret er det første af sin slags, hvor ortopædkirurgi og anæstesiologi er lagt sammen i én organisation, og det er den største enhed inden for planlagt kirurgi i hele regionen. 

Center for Planlagt Kirurgi indeholder blandt andet de innovative og velfungerende aktiviteter fra det ortopædkirurgiske område, som i mange år har været spydspids for Regionshospitalet Silkeborg, blandt andet hofte-, knæ-, skulder og rygoperationer. 

Derudover indeholder centret også et Ortopædkirurgisk ambulatorium, et Dagkirurgisk Afsnit, en Friklinik, en Idrætsklinik og et Intensivt Afsnit, som netop er flyttet i nye rammer i 2015.

Regionshospitalet Silkeborg er blevet kåret til "Danmarks bedste mindre hospital" tre år i træk af fagbladet "Dagens Medicin" ( i 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017 ).

Derudover blev Center for Planlagt Kirurgi af samme fagblad kåret til 
"Danmarks bedste specialiserede Ortopædkirurgiske Afdeling"  (i 2012).

Endelig kan det fremhæves at hospitalet i 2016 har vundet Silkeborg Erhvervs initiativpris, og i 2015 vandt LABAN Prisen for byens bedste arbejdsplads med filmen "VI ER SILKEBORG"