Du har på Fødeafsnittet i Viborg fantastiske muligheder for vandfødsel og lindring af vesmerterne gennem det varme vand. På alle fødestuer har vi et stort badekar designet til at bruge netop under fødsler.

 

               

Du har mulighed for at føde i vand, når:

  • din graviditet er forløbet ukompliceret
  • du føder til termin (uge 37-42) 
  • fødslen forløber normalt. Dvs. at der ikke er behov for indgreb under fødslen, eks. vestimulerende drop

      

          

          

        

 Fordele ved det varme vand:

  • virker smertelindrende og har en afslappende effekt
  • badekarret giver følelsen af at være i et afgrænset rum og skaber dermed tryghed og ro
  • giver fornemmelse af vægtløshed og derved øget bevægelsesfrihed.
  • mobilitet er med til at fremme fødslen
  • virker lindrende på bækkensmerter
  • kvinder, der anvender badekar, har ofte oplevelsen af en bedre fødsel
  • effekten af det varme vand øger sandsynligheden for en normal fødsel

Du skal være opmærksom på, at efter barnets fødsel, skal du relativt hurtigt op af vandet og på fødelejet for at føde moderkagen, da vi anbefaler, at den bliver født "på land".

Ønsker du at føde i vand, er det tidligt nok at beslutte under fødslen.

 

Nedenfor kan du læse uddrag af fødendens oplevelser med vand under fødslen:

"Jeg følte, at det varme vand slugte toppen af mine smerter, så jeg var mere afslappet i pauserne mellem veerne og kunne nyde roen indtil min guldklump var i mine arme" (Janni, mor til 2)

"Jeg har brugt badekarret under begge mine fødsler. Ved anden fødsel fødte jeg i vandet, og det var en lettelse - man føler, det lindrer smerterne. Det varme vand giver lidt mere ro og er med til at holde en oppe. Jeg vil helt klart vælge vand frem for at føde på sengen efter at have prøvet begge dele" (Samara, mor til 2)

"Det varme vand er utrolig smertelindrende og beroligende under veerne og fødsel i vand. Det gør det meget nemmere at holde fokus på vejrtrækningen, som er så vigtig for den gode oplevelse. Jeg har prøvet at føde 'på jorden' og i vand, og mine fødsler i vand har klart været de mest rolige og mindst smertefulde" (Camilla L., mor til 3)

"Jeg følte, at alle mine smerter forsvandt, da jeg kom op i det varme vand. Det virkede nærmest bedøvende og man glemte helt, at de var der. Jeg kan varmt anbefale vand som smertelindring, da det var en rigtig god oplevelse" (Britta, første barn)

"Jeg oplevede, at det varme vand var meget afslappende og gav en dejlig bevægelsesfrihed (lod armene flyde). Det var en dejlig fornemmelse af vægtløshed, som jeg ikke havde følt i nogen tid. I vandet kunne jeg tillade mig at slappe lidt af/"nyde det" og blundede måske endda lidt mellem veerne. Jeg vil opfordre andre til at lukke øjnene og nyde det så meget som muligt. Min kæreste kunne sagtens støtte mig, selv om jeg var i badekarret" (Kaja, første barn)

"Jeg blev overrasket over, hvor stor en smertelindrende effekt det havde, da jeg kom ned i vandet. Det var fantastisk. Jeg oplevede en meget bedre bevægelsesfrihed i fødekarret, og det gjorde, at jeg bedre kunne bevæge mig under veerne og til sidst finde en god pressestilling. Det varme vand fik til at slappe rigtig godt af - så meget, at jeg endda faldt i søvn mellem veerne. Jeg havde frygtet lidt, at vandet ville blive ulækkert, når jeg fødte i det, men det var helt klart - selv efter fødslen. Min 3. fødsel gik meget hurtigt, men fordi jeg havde så gode oplevelser med at føde i vand fra mine første to fødsler, var det meget vigtigt for mig at komme ned i vandet også denne gang. Det var som om min krop huskede, at det var godt for den at komme i vand" (Katrine, mor til 3)

"Under min 2. fødsel oplevede jeg, at det varme vand tog smerterne og beroligede mig. Derfor var jeg allerede tidligt i min 3. graviditet klar over, at jeg ville føde i badekar, hvis fødslen tillod det. Da jeg gik i fødsel, ville mine veer ikke rigtig tage til, så jeg åbnede mig gennem mange timer ikke mere end 5 cm. Efter nogen tid fik jeg valget mellem badekar og ve-drop og valgte at forsøge med badekar, hvilket var en fantastisk oplevelse! Badekarret gav mig rigtig meget ro og min krop begyndte endelig at give efter. Vandet gav mig tryghed og overskud til at mobilisere kræfter mellem veerne. Fra kanten støttede jordemoderen og min kæreste mig, og jeg oplevede en rolig og intim stemning. Jeg var tryg under hele forløbet i vand og efter nogle timer i karret fødte jeg en dejlig stor dreng, som kom op på min mave med det samme. Oplevelsen var fantastisk! Jeg vil uden tvivl anbefale at føde i eller få smertelindring i vand og håber at opleve det igen!" (Camilla V., mor til 4)

        

 

Se desuden