Hospitalspræst Trine Kofoed holder foredrag på Hovedbiblioteket i Viborg torsdag 3. november.

24-10-2016

Mening. Det er det, vi alle sammen leder efter i livet. Men den kan være svært at se, den der mening, når man pludselig finder sig selv indlagt på hospitalet med kræft, når ønskebarnet kommer til verden uden puls, eller ægtefællen igennem 40 år snart tager sit sidste åndedrag.

Det er de situationer – de situationer, hvor livet er knækket, og ingenting giver mening – at der kan blive kaldt efter Trine Kofoed.

Hun arbejder som hospitalspræst på Regionshospitalet Viborg.

- Jeg tænker tit, at det er byens største kirke, vi har med at gøre her. For der bliver godt nok bedt mange bønner her i huset. Om der så står Gud eller ej på dem, siger Trine Kofoed.

Torsdag 3. november klokken 19 holder hun foredrag på Hovedbiblioteket i Viborg som del af efterårets udgave af foredragsrækken Viden i Hverdagen. Under overskriften "Når livet gør ondt" fortæller hun om, hvordan hun forsøger at hjælpe både patienter, pårørende og medarbejdere med at finde balance og mening, når livet er svært.

Samtaler om de store emner

Som hospitalspræst står Trine Kofoed både for sorggrupper og ritualer som velsignelser af for tidligt fødte børn. Men langt størstedelen af hendes tid går med samtaler. Nogen mennesker møder hun en enkelt gang, andre følger hun løbende igennem et langt sygdomsforløb. Hun møder alle slags mennesker, for, som hun siger, vi risikerer alle sammen at blive knækket af livet. Fælles for alle samtalerne er, at lysten til at snakke er stor.

- Mange mennesker er bange for at være til besvær, og berøringsangsten kan være stor blandt patienterne og deres nærmeste pårørende. Det kan derfor hurtigt blive ensomt at være syg. Der kan det være nemmere at snakke med mig, fordi jeg kommer udefra, og jeg ikke har nogen dagsorden. Jeg lytter bare, og jeg stiller spørgsmål. Og jeg kan ikke stille nogen spørgsmål, de ikke allerede selv har tænkt på, siger Trine Kofoed.

I sit arbejde på hospitalet møder Trine Kofoed mange mennesker lige nøjagtigt der, hvor sorgen er allerstørst i livet. Men selvom hun bliver berørt som menneske, er det også vigtigt, at hun ikke bærer hver eneste sorg med sig videre.

- Jeg er meget bevidst om, at det ikke er min sorg. Jeg har en tillid til, at livet godt kan bære, selv når det er svært at se meningen. Det er ikke mit ansvar. Det er Vorherres, siger hun.

At man tror på Vorherre er ellers på ingen måde en forudsætning for, om man kan få hjælp af Trine Kofoed, slår hun fast. Hun spørger aldrig, om man tror. Men hun oplever alligevel tit, at åbenheden overfor det åndelige bliver større, når man har været derude, hvor man ikke kan bunde.

Til foredraget 3. november vil Trine Kofoed fortælle mere om, hvilke situationer der bliver kaldt på hendes hjælp.

- Og så håber jeg, at jeg kan være med til at få folk til at tænke en lille smule mere over, hvad der er vigtigt i deres liv. Hvad der giver mening. Vi udskyder hele tiden. Men jeg ser dagligt, at det faktisk kan blive for sent, siger hun. 

foto: Agata Lenczewska-Madsen

Fakta

  • Viborg Bibliotekerne, Hospitalsenhed Midt og Viborg Stifts Folkeblad står bag efterårets foredragsrække Viden i Hverdagen.
  • Der er fri entré til alle foredragene, og der er ingen tilmelding.
  • Se program og info her: https://www.viborgbib.dk/tags/viden-i-hverdagen