Alle akutte børn og unge skal have samme gode rammer, når de modtages på regionens hospitaler. Derfor arbejder Region Midtjylland nu på, at alle børn skal ind gennem regionens akutafdeling.

26-05-2016

Regionens planer har vakt en del debat i pressen og i går blev regionsrådet orienteret om status.

- Vi vil gøre det bedre for børnene. I dag er det langt fra alle børn, der bliver set af en børnelæge, eller bliver modtaget i børnevenlige rammer. Børnene nyder i dag heller ikke godt af den tværfaglige vurdering, som vi efterhånden har på plads for de voksne patienter i vores akutafdelinger, siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Den rigtige læge til det rigtige barn

Planerne indebærer, at de akutte børn bliver modtaget af den speciallæge, der bedst kan vurdere og behandle barnet i den akutte situation. I mange tilfælde vil det derfor være en børnelæge, der tager imod barnet, eller en børnelæge vil se barnet inden for kort tid, alt efter hastegrad.


Arkivfoto fra Region Midtjylland /Foto: Niels Aage Skovbo
Klik på billedet for at hente i høj opløsning

Men i andre tilfælde er det måske bedre, det er en akutlæge – eller en helt tredje læge - der styrer begivenhederne og får sat den rigtige behandling i værk.

Præcis hvilken læge, der har ansvaret for barnet, hvornår, bliver fastlagt på hvert enkelt hospital gennem lokale samarbejdsaftaler.

Specialuddannede sygeplejersker

Mens barnet og dets forældre opholder sig i akutafdelingen sker det i særlige lokaler, der er indrettet til børnenes behov. Personalet her består af sygeplejersker med særlige kompetencer til at pleje og behandle syge børn og tage sig af familierne.

- For rigtig mange af vores små patienter er virkeligheden i dag, at de opholder sig i en akutafdeling, hvor der ofte er uro. Det kan være lidt voldsomt, og personalet er ikke special-uddannet til at tage sig af børn, siger Ole Thomsen.

De akut syge børn, der i dag kommer ind på børneafdelingerne, har allerede glæde af direkte adgang til børne-sygeplejersker, børnevenlige omgivelser og børnelæger.

- For de børn bliver kvaliteten den samme. Dog forestiller jeg mig, at der faktisk kan opstå positive synergieffekter, når børnelægerne og sygeplejerskerne bliver en del af akutafdelingernes tværfaglige team, siger Ole Thomsen.


Fakta


Flere oplysninger