Nyt ph.d.-arbejde fra Aarhus Universitet, Health, og Regionshospitalet Hammel Neurocenters Universitetsklinik for Neurorehabilitering viser nye veje til at genvinde funktionen i en arm, der er lammet efter hjerneskade.

15-09-2016

Hjerneskade efter apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen) er en hyppig årsag til handicap hos voksne. Forskere arbejder derfor løbende på at udvikle og forbedre mulighederne for genoptræning.

I et nyt ph.d.-arbejde har læge Krystian Figlewski eksperimenteret med en mild form for elektrisk stimulation af hjernen som middel til at øge effekten af genoptræningen. Patienterne modtog den elektriske hjernestimulation under intensiv træning af den lamme arm og hånd. Krystian Figlewski konkluderer, at aktiv elektrisk stimulation medførte en større forbedring af bevægelsen i arm og hånd set i forhold til den gruppe af patienter, der fik "snyde-stimulation".

Krystian Figlewski har også undersøgt, hvordan hjernens signalstoffer ændrer sig dels efter apopleksi, dels ved en forbigående blodprop i hjernen. Her er resultatet, at hjernens overordnede hæmmende signalstof, som dæmper aktiviteten af nervecellerne, er nedsat ved begge sygdomme. Dette bidrager muligvis til at genvinde normal funktion.

Krystian Figlewskis forskningsarbejde er samlet i ph.d.-afhandlingen “Transcranial Direct Current Stimulation in stroke rehabilitation and the role of GABA in stroke and transient ischemic attack”.
Forsvaret finder sted fredag den 23. september klokken 13.00 til 15.00 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Voldbyvej 15, Hammel, i bygning 5, mødelokale 2a-2b i uddannelsescentret.

Alle er velkomne.

Foto: Privatfoto

Hent pressemeddelelse (pdf).