Regionshospitalet Silkeborgs nye MR-scanner er ankommet. Med den kan mennesker scannes, mens de står op eller sidder ned. Det er en af de eneste scannere af slagsen i Danmark, og den skal bringe ny viden om blandt andet ryggen, tarmene og hoften.

30-01-2019 Opdatering: Den omtalte skanner benyttes ikke længere på Regionshospitalet Silkeborg.

15-12-2016

Regionshospitalet Silkeborg fik en ganske særlig levering i denne uge. En levering, der efter planen kommer til at bringe ny viden om, hvordan vores rygge fungerer, hvordan tarmene opfører sig, hvordan knæene kan blive påvirket og meget andet.

Hospitalet modtog nemlig efter flere års planlægning endelig den helt særlige MR-scanner, der formentligt bliver hovedingrediens i adskillige forskningsprojekter i de kommende år.

Det særlige ved scanneren er nemlig, at den kan lave scanninger af kroppen, mens patienten står eller sidder.

I en traditionel MR-scanning ligger patienten ned i et stort rør, mens maskinen ved hjælp af radiobølger og magnetisme tager billeder af personens indre.

Den nye MR-scanner giver altså et indblik i, hvordan kroppen bliver påvirket af tyngdekraft og kropsvægt.

- Vi ligger jo ikke ned det meste af dagen, så det er typisk ikke, når man ligger, man får smerterne. Derfor kan vi ikke altid finde ud af, hvorfor patienten har ondt, selvom vi laver en almindelig MR-scanning af dem, siger Agnete Hedemann, der er ledende overlæge i Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

- Med den nye scanner får vi nogle helt unikke muligheder for at undersøge, hvordan det egentligt påvirker kroppen, at man står op eller sidder. Det er meget lidt afdækket billeddiagnostisk, som det er nu, siger Christine Houman, afdelingsradiograf i Radiologisk Afsnit.

Store muligheder kræver stort maskineri, og det er da heller ikke en helt nem sag at få den nye scanner på plads. Med en vægt på 29 tons og mål på 2,5 gange 2,2 meter har det været nødvendigt at lave hul i facaden af hospitalet, så kranen kunne komme til med den enorme leverance.

Forskere fra nær og fjern

Regionshospitalet Silkeborgs nye MR-scanner er en af de eneste af sin slags i Danmark, og det kan mærkes. Der er stor interesse fra forskere både fra andre steder i Region Midtjylland og udenfor, og det hilses velkommen i Silkeborg.

- Danmark er et lille land, og det er vigtigt, at vi åbner os op for ideer og projekter fra mange kanter. På den måde kan vi sikre os, at vi får maksimalt udbytte af scanneren, så vi kan skabe ny viden, der kommer patienterne til gode, siger Agnete Hedemann.

Regionshospitalet Silkeborg har derfor allerede kontakt til flere forskere og læger inden for eksempelvis ryg, knæ, hofter og mave-tarm-området. De kommer indtil videre fra hele Jylland og Fyn.

- Der er en fantastisk interesse og entusiasme omkring det i forskningsmiljøet, og jeg forventer, at det her virkelig kommer til at rykke ved vores syn på for eksempel rygsmerter. Og det er jeg stolt af, at vi kan være med til, siger Agnete Hedemann.