Chancen for at få normal bevægelighed i fingeren er størst for patienter, der vælger operation. Men risikoen for alvorlige komplikationer er mindst for patienter, der vælger binyrebarkhormon.

05-05-2017

En springfinger er en tilstand, der får fingeren til at låse sig fast i bøjet stilling, fordi seneskeden er forsnævret. Når fingeren strækkes, giver det et spring – deraf navnet springfinger. Springfinger rammer cirka to ud af 100 mennesker – ofte efter 50-års-alderen.

Arkivfoto - Troels Witter

Behandlingen kan enten være en eller flere indsprøjtninger med binyrebarkhormon for at dæmpe hævelsen – eller en operation, hvor lægen spalter den forsnævrede seneskede. Primær behandling er ofte indsprøjtning. Men er den mindst indgribende behandling også den mest virkningsfulde? Det har læger fra Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg undersøgt i et randomiseret, klinisk kontrolleret forsøg.

Forsøget dokumenterede, at operation giver bedre behandlingsresultater end indsprøjtninger med binyrebarkhormon. Forsøgets succeskriterium var normal bevægelighed i fingeren et år efter behandlingen, og dette mål opnåede 99 procent af patienterne efter operation og kun 49 procent af patienterne efter indsprøjtning af binyrebarkhormon.
Patienterne, der blev behandlet med binyrebarkhormon, havde større tilbagevenden af springfinger og smerter. Til gengæld var det de opererede patienter, der oplevede mere alvorlige komplikationer.

Resultaterne kan stille patienterne i et dilemma, når de skal vælge behandlingsmetode, og det er vigtigt at drøfte med patienterne forud for valg af behandling, konkluderer forskerne.

Forsøget omfattede 165 patienter, hvoraf 81 blev opereret og 84 fik binyrebarkhormon.

Læs mere i det lægevidenskabelige tidsskrift “Journal of Hand Surgery” (American Volume): Rehne Lessmann Hansen, Morten Søndergaard, Jeppe Lange (2017) "Open Surgery versus ultrasound-guided corticosteroid injection for trigger finger: A randomised controlled trial with one year follow-up".