Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis folk omkring dig kan førstehjælp. Kan du selv redde liv? Ellers så kig forbi Viborg banegård den 16. oktober og lær om livreddende førstehjælp og brugen af hjertestarter.

Læger og sygeplejersker fra Regionshospitalet Viborg står torsdag den 16. oktober klar til at demonstrere, hvordan man yder livreddende førstehjælp og bruger en hjertestarter. Det sker på Viborg banegård i forbindelse med Hjertestarterdagen. Alle - både børn og voksne - er velkomne.

11-10-2014

Hjertestarterdagen sætter fokus på vigtigheden af, at danskerne kan og tør træde til med hjælp ved hjertestop.

- Selv inde i byen vil en ambulance sjældent kunne være fremme i løbet af de fire første minutter, som er afgørende, hvis man skal overleve et hjertestop uden mén. Derfor er det afgørende, at folk omkring os kan hjertemassage og kender til en hjertestarter, siger sygeplejerske Mette Qvortrup fra Hjertemedicinsk forskningsenhed på Regionshospitalet Viborg.

Sammen med reservelæge Eric Mønning er hun tovholder på arrangementet på banegården, og de håber begge, at mange vil afsætte ti minutter til at lære at redde liv. Godt 12 læger og sygeplejersker vil mellem klokken 10 og klokken 17 vise og fortælle, hvordan man giver hjertemassage og kunstigt åndedræt samt bruger en hjertestarter. Demonstrationerne er tilrettelagt, så både børn og voksne kan få en spændende og lærerig oplevelse midt i efterårsferien, og der er mulighed for selv at prøve kræfter med hjertemassage på en genoplivningsdukke.

- Alle kan lære at redde liv, og det vigtigste er, at man gør noget. Når en person får hjertestop, er hjælp inden for de første minutter livsvigtige, og derfor kan en forbipasserende gøre en stor forskel, fortæller reservelæge ved Hjertemedicinsk Afdeling Eric Mønning.

Danskerne klædes på til at redde liv
I Danmark er der hvert år 3.500 personer, som falder om med et hjertestop uden for hospital, og godt 10 procent af dem overlever. Chancen for at overleve afhænger af, at der er andre personer til stede, som ringer 1-1-2 og går i gang med livreddende førstehjælp. For hvert minut, der går, inden der ydes livreddende førstehjælp, falder chancen for at overleve med 10 procent.

- Med Hjertestarterdagen vil vi gerne åbne danskernes øjne for, hvor vigtigt det er at kunne livreddende førstehjælp og bruge en hjertestarter. Jeg håber derfor, at rigtig mange mennesker vil komme forbi banegården i Viborg og blive klædt bedre på til at hjælpe, hvis uheldet skulle være ude, siger Jesper Kjærgaard, overlæge og formand for Dansk Råd for Genoplivning, som sammen med TrygFonden står bag Hjertestarterdagen.

De mange arrangementer i hele landet skal være med til at vise danskerne, at de kan gøre en vigtig forskel.

- Vores ambition er, at Danmark skal være det land i verden, hvor flest mennesker træder til med livreddende førstehjælp ved hjertestop. Et vigtigt budskab med Hjertestarterdagen er derfor, at alle kan lære at redde liv, og at man aldrig må tøve med at træde til. Det vigtigste er at gøre noget, siger Grethe Thomas, projektchef for akut hjælp i TrygFonden.

Læs mere på www.hjertestarterdagen.dk.