”Du har mere i hånden, end du tror – så sprit hænderne, også som patient og besøgende!” Så enkelt er budskabet i en hygiejnekampagne, der skal få hospitalernes patienter, pårørende og gæster til at huske at spritte hænder. Kampagnen kører fra den 20. oktober - 24. oktober på Hospitalsenhed Midts hospitaler i Viborg, Silkeborg og Skive.

18-10-2014

Kampagnen synliggør, hvor mange bakterier, der findes på helt almindelige hverdagsting, vi render rundt med i hånden. Det kan være bilnøgler, mobiltelefon og USB-stiks - alle sammen er ting, der umiddelbart virker rene, men som usynligt får os til at bære masser af bakterier ind på hospitalet.- Hænderne er i berøring med flere bakterier, end vi måske går og tror. Hygiejne er og skal være et fokusområde for hospitalernes ansatte, og det arbejde de laver. Men det har også stor betydning for smitterisikoen, hvis patienter, pårørende og gæster gør bare en lille indsats, understreger hygiejnesygeplejerske Karin Winther fra Hospitalsenhed Midt.

Sprit – en lille indsats med stor effekt
Omkring hver tiende patient får en infektion under sin indlæggelse, og en del af de infektioner vil kunne undgås, hvis patienter sprittede hænder som hospitalets personale. Dertil kommer de bakterier, som pårørende og andre besøgene har med.

- Bakterierne og også virus fjernes effektivt med sprit. Almindelig håndsprit fjerner over 99 procent af de mikroorganismer, vi bærer på hænderne – hvis altså hænderne sprittes omhyggeligt nok, understreger Karin Winther.

I kampagneperioden vil der i hospitalernes forhaller og de større venteområder være lyskasser med ultraviolet lys og særlig ”sladre-sprit”. Her kan patienter, pårørende og gæster teste sprittens effekt på egne hænder og få testet deres evne til at spritte korrekt.

- Vi kan meget let og helt utilsigtet komme til at smitte indlagte patienter - for det kan smitte, det usynlige skidt vi render rundt med i og på hænderne. Men på hospitalerne er det også let at undgå, for der hænger spritdispensere mange steder, og spritten kan hjælpe os af med de fleste bakterier på hænderne, forklarer hygiejnesygeplejerske Karin Winther fra Hospitalsenhed Midt.

Spørg og få hjælp af en hygiejnesygeplejerske
Kampagnen ”Du har mere i hånden, end du tror – sprit hænderne, også som patient og besøgende!” kan ses på hospitalerne fra den 20.-24. oktober 2014. I nogle tidsrum vil der desuden være mulighed for at møde en hygiejnesygeplejerske og få mere at vide om god håndhygiejne. Det er på følgende sted/tid:

Mandag den 20. oktober kl. 9.00-14.00: Regionshospitalet Silkeborg
Tirsdag den 21. oktober kl. 9.00-14.00: Regionshospitalet Viborg
Onsdag den 22. oktober kl. 9.00-14.00: Regionshospitalet Viborg
Torsdag den 23. oktober kl. 9.00-14.00: Regionshospitalet Skive

Kampagnen vil på et senere tidspunkt komme til Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Se postkort fra kampagnen (pdf - 1)
Se postkort fra kampagnen (pdf - 2)
Se plakat fra kampagnen (pdf)