Ansatte fra Hammel Neurocenter undersøger med en kikkert igennem næse og svælg, om synke- og spisefunktionen fungerer, som den skal. fotos: Agata Lenczewska-Madsen

 

03-11-2015

De seneste 15 år har Hammel Neurocenter sat fokus på synke- og spisevanskeligheder hos patienter med hjerneskade i både praksis, uddannelse og senest forskning. Det kulminerer tirsdag den 3. november 2015 med afholdelsen af en Master Class om emnet, hvor deltagere fra Danmark og Norge får lov at kigge de danske eksperter over skuldrene i deres arbejde.

Se billeder fra neurocentrets Master Class nederst på siden. 

Et ph.d.-studie har vist, at omkring halvdelen af de patienter, der er indlagt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter på grund af en hjerneskade, har problemer med at synke og spise. Derfor har neurocentret særlig fokus på problemet.

Det betyder, at der i dag er indsamlet en række erfaringer, og der er indført en særlig tilgang for undersøgelse og behandling af patienterne. Der er opbygget kompetencer omkring praksis, uddannelse og forskning, som folk fra hele Norden søger viden om.

Et kig over eksperternes skuldre

For første gang nogensinde afholder Hammel Neurocenter tirsdag den 3. november 2015 en såkaldt Master Class om synke- og spisevanskeligheder for fagfolk. Her får 45 deltagere fra Danmark og Norge indsigt i, hvordan personalet på Hammel Neurocenter arbejder med synke- og spisevanskeligheder i praksis. Deltagerne får på den måde mulighed for at kigge eksperterne over skuldrene i løbet af dagen.

Deltagerne i neurocentrets Master Class får et indblik i den tværfaglige tilgang til synke- og spisevanskeligheder, som er udviklet særligt på Hammel Neurocentret, og som personalet bruger i undersøgelser og behandling af både de indlagte og de ambulante patienter. Tilgangen bliver kaldt ”Hammels synkeprotokol”.

En tidligere patient har indvilliget i at agere prøvekanin til dagens Master Class, og deltagerne får syn for sagen på storskærme. På storskærm kan de følge den kikkert, som personalet leder ned igennem næse og svælg, og se, hvad der sker i halsen, når patienten synker.

- Det er en måde, vi kan dele ud af den viden, de erfaringer og de kompetencer, vi har opbygget igennem de sidste 15 år her på Hammel Neurocenter, så det forhåbentlig kommer endnu flere til gode i fremtiden og i sidste ende forhåbentlig reder menneskeliv, siger Annette Kjærsgaard, der er forskningsansvarlig ergoterapeut på Hammel Neurocenter og har en ph.d. inden for synke- og spisevanskeligheder (dysfagi).

15 års ekspertise samlet omkring praksis og uddannelse

Siden 2000 har Hammel Neurocenter haft fokus på synke- og spisevanskeligheder hos patienterne. Det betyder, at der i dag er opbygget kompetencer inden for dysfagi, som er fagtermen for synke- og spisevanskeligheder. Neurocentret har ekspertise til at undersøge og behandle indlagte og ambulante patienter, afholde kurser og forske i emnet.

De seneste ti år har Uddannelsescentret ved Hammel Neurocenter udbudt kurser i synke- og spisevanskeligheder. Kursisterne til disse kurser kommer fra hele Norden, og Uddannelsescentret oplever en stor efterspørgsel på kurserne.

Kontakt Uddannelsescentret ved Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvis du er interesseret i at høre nærmere om kurser om synke- og spisevanskeligheder via mailen elisabeth.staun@rm.dk

Nedenstående billeder er fra neurocenterets Master Class tirsdag den 3. november. 

 

fotos: Agata Lenczewska-Madsen