Når du har dysfagi, kan det være vanskeligt at få nok at spise og drikke. Under rehabilitering er det helt afgørende, at du får tilstrækkeligt med mad og drikke. Det kan i en periode være nødvendigt, at du får mad og væske gennem en sonde.
Mad og drikke under indlæggelse
I forbindelse med din indlæggelse får du tilbudt mad og drikke, der er tilpasset din funktion i mund og svælg. Dette er for at minimere risikoen for at fejlsynke. Hvis du har fået en sonde, starter du med at få mad i små mundfulde som smagsoplevelser.
Du og dine pårørende er altid velkomne til at spørge den ergoterapeut, der behandler dig, hvilken konsistens af mad og drikke, vi anbefaler, du bør vælge, for at kunne spise og drikke sikkert og effektivt.
Forskellige typer af mad
Konsistensen af mad og drikke har stor betydning for, hvor let det er for dig at spise og drikke:
- Cremet mad har en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som gør det let at synke. Cremet mad skal kunne suttes af og holde sin form på en ske. Anvendes som første konsistens til at træne det at synke og spise igen.

- Gratin konsistens er sammenhængende og uden klumper. Maden bearbejdes primært med tungen. Konsistensen må ikke være klæg eller sej og skal holde formen. Må ikke bestå af hele fødevarer og flere konsistenser, og skal kunne spises med en gaffel.

- Blød mad har en saftig konsistens, men skal fortsat tygges. Maden skal være let at bide over og let at mose med en gaffel.

Forskellige typer af drikke
- Let fortykkede drikke kan være drikke, der er lidt tykke fra producenten, som f.eks. kakaomælk eller drikkeyoghurt. Drikkene løber stabilt men langsommere end tynde drikke. Drikkes bedst af kop eller glas og efterlader en let belægning på en gaffel.

- Moderat fortykkede drikke svarer til sirup ved rumtemperatur. De løber langsomt og er vanskelige at drikke med et sugerør. Drypper langsomt gennem en gaffel og efterlader en tydelige belægning.

- Meget fortykkede drikke er som cremet mad. Det skal spises med en ske og løber ikke igennem en gaffel, men hvis en teske kan stå i drikken, er den for tyk.

Tynde drikke er ofte sværere at synke end tyktflydende, da tynde drikke løber hurtigere ned i svælget og derfor lettere går i "den gale hals". Der findes fortykningsmidler, som kan tilsættes både kolde og varme drikke, så drikken opnår den konsistens, du har funktion til at drikke.