Overvågning
Alle patienter på Intensiv har overvågningsudstyr på, der løbende måler blodtryk, puls, iltmætning, temperatur og vejtrækningsfrekvens. Derudover er patienten tilkoblet forskelligt teknisk behandlingsudstyr som eksempelvis medicinpumper og sondemadspumpe.

Hjælp til vejtrækningen
En hyppig årsag til, at en patient havner på Intensiv, er problemer med vejtrækningen. På vores afdeling kan vi med forskelligt udstyr hjælpe lungernes arbejde med at ilte blodet.
Dette kan ske ved hjælp af en maske (NIV-maske), et specielt iltkateter (high-flow iltbehandling) eller via en respirator. Respiratorbehandling kan hjælpe en vågen patient med at trække vejret og helt styre vejtrækningen for en bedøvet patient.
Man behøver således ikke være bedøvet for at være i respirator, men det kan være nødvendigt hos nogle patienter.

Hjælp til kredsløbet
Ofte vil patienter der er kritisk syge have en påvirkning af hjerterytme og blodtryk. Der gives derfor forskellige typer medicin eller væsker for at opretholde normalt kredsløb.
Hjælp til nyrerne
En del patienter får problemer med nyrefunktionen under kritisk sygdom. Vi måler løbende på urinudskillelsen og tager forskellige blodprøver for at kunne vurdere væskestatus og nyrefunktion.
Nogle patienter har behov for dialyse, som er en metode til at fjerne affaldsstoffer og overflødigt væske fra blodet, når nyrerne svigter.
Hjælp mod infektion
De fleste patienter på Intensiv behandles i forløbet for betændelse, som regel via medicin givet direkte ind i blodbanen.
Øvrig behandling
Mange patienter på Intensiv vil i kortere eller længere perioder have brug for behandling med smertestillende eller beroligende medicin, for at kunne acceptere den nødvendige pleje og behandling.
Der vil løbende blive lavet undersøgelser i form af røntgenbilleder, ultralydsscanninger af for eksempel hjerte og lunger, og ved behov laves CT-scanninger.
Hvis patienten ikke kan indtage almindelig mad, bliver der givet sondemad via en sonde, der lægges gennem næsen ned i mavesækken.
Døgnrytme
Det tilstræbes, at de fleste undersøgelser samt lægelig stuegang foretages i dagtiden. Der tages daglige blodprøver om morgenen, så der er svar i løbet af formiddagen.
Isolation
At en patient er isoleret betyder, at vi forsøger at hindre smittespredning fra patient til patient eller fra patient til personale. Oftest betyder det, at plejepersonalet og læger omkring patienten bærer overtrækskittel, handsker og mundbind, når de er omkring patienten.
Hvis flere patienter er isoleret for samme tilstand, som infektion med COVID-19, bliver de ofte behandlet på flersengsstuer.