Læger fra Karkirurgi indviede forleden en ny C-bue i det kirurgiske færdighedslaboratorium i Foulum. På operationsbordet havde de et får.

01-03-2018

Fotos: Jes Sandermann, Karkirurgi

Hospitalsenhed Midt og Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug driver i fællesskab et kirurgisk færdighedslaboratorium på AU Foulum. Et stort ønske gik i opfyldelse, da færdighedslaboratoriets apparaturpark for nylig blev udvidet med en C-bue, så kirurger nu kan træne de operationstyper, der kræver røntgen-gennemlysning.

Læger fra Karkirurgi blev de første til at træne med den nye C-bue. Som noget helt nyt var forsøgsdyret ikke en gris, men et får. Karkirurgerne skulle øve endovaskulære operationsprocedurer – altså indgreb på blodkar – og på det område er fåret mere velegnet som forsøgsdyr end grisen, da fårets pulsårer har den samme dimension som menneskets.

- Fåret blev lejret på højre side og med venstre ben holdt op, så lårpulsåren på højre side kunne punkteres og forsynes med en port til det endovaskulære operationsudstyr. Billeder af blodkarrene i bækkenet er lette at illustrere. På det venstre ben kunne pulsårerne følges helt ned til kloven, og lige over denne kunne vi træne en karpunktur, der svarer til en punktur på en pulsåre på det menneskelige underben, fortæller overlæge Jes Sandermann, Karkirurgi.

- Hovedpulsåren nedadtil i maven deler sig i tre kar – og hurtigt i fire. Samtidig bliver passagen til karrene vanskeligere, da den vinkel, der skal passeres, bliver mindre og mindre – helt som i vores kliniske hverdag, tilføjer han.

Nationalt øvekursus i støbeskeen

Muligheden for røntgen-gennemlysning på operationslejet er også et must ved en række ortopædkirurgiske og bløddelskirurgiske indgreb.

- Efter vores første møde med C-buen i færdighedslaboratoriet konkluderer vi, at vores endovaskulære træningsmodel fungerede fint. Vi vil gerne dele træningsmuligheden med vores kolleger, så vi planlægger at udvikle et eksklusivt kursus, der kan udbydes på nationalt plan. For eksempel et kursus, der ligger efter det basale endovaskulære kursus i den karkirurgiske speciallægeuddannelse, siger Jes Sandermann, som også deltager i den videregående lægeuddannelse som postgraduat klinisk lektor.

Dyrevelfærd og -etik

Det 74 kilo store får fik en beroligende indsprøjtning, inden det blev bedøvet før indgrebet. Efter operationen blev det aflivet, mens bedøvelsen endnu virkede.

- Vi følger de gældende regler for dyrevelfærd og -etik. Alt foregår skånsomt og på en måde, så dyret ikke lider eller oplever smerte. Der er loft over, hvor mange forsøgsdyr vi må bruge, og vi udnytter dyret maksimalt med nøje planlagte øvesessioner, hvor flere læger kan være i gang samtidig. Desuden er anæstesiologerne jo med hver gang, understreger Jes Sandermann.