Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

19-04-2018

Regionshospitalet Hammel Neurocenter byder alle interesserede indenfor til Forskningens Døgn torsdag den 26. april.

Hvordan kan en hund hjælpe patienter med hjerneskade? Hvorfor skal fysioterapeuter træne hjerneskadede, allerede mens de er indlagt på intensiv? Hvad er det for et familiehus, der er ved at blive bygget ved Hammel Neurocenter? Hvordan kan man hjælpe patienter med hjerneskade med at kommunikere? Hvordan bruger patienter og ansatte neurocentrets sansehave året rundt?

Få svar på alverdens spørgsmål, når der torsdag den 26. april er oplevelser og aktiviteter på Hammel Neurocenter i forbindelse med det årlige landsdækkende arrangement Forskningens Døgn.

Der vil være noget for alle sanser og enhver smag på programmet til åbent hus-arrangementet på Hammel Neurocenter. Arrangementet er delt op i to dele. Første del foregår fra klokken 13.00-15.00, hvor forskellige forskere vil holde inspirerende oplæg om blandt andet hukommelsens molekyler. Anden del af programmet foregår fra klokken 15.00-17.00, hvor besøgende frit kan snuse rundt og få viden ved 30 forskellige stande, der er linet op med ansatte og en masse informationsmateriale.

Bliv klogere på forskning og verdens sejeste molekyler

Arrangementet begynder klokken 13 med oplæg fra forskere fra Hammel Neurocenter. Det foregår i Multisalen ved indgang A. Her fortæller professor Jørgen Feldbæk Nielsen om nogle af centrets forskningsprojekter. Ergoterapeut og ph.d. Henriette Holm Sabel holder oplæg om livskvalitet efter en hjerneskade, mens forskningsansvarlig sygeplejerske og ph.d. Lena Aadal fortæller om ernæring og hjerneskade.

Herefter fortsætter professor Magnus Kjærgaard fra Aarhus Universitet med et foredrag om hukommelsens molekyler fra klokken 14.15-15.00. Han vil komme ind på, hvad der gør hjernen i stand til at udføre dens mange fantastiske funktioner med udgangspunkt i molekylærbiologi. Undervejs vil han komme omkring, hvorfor proteiner er verdens sejeste molekyler, hvordan man tester en mus' hukommelse, og hvad LEGO har til fælles med molekylærbiologi.

Se, føl, duft, smag og hør om arbejdet på Hammel Neurocenter

Mellem klokken 15 og 17 er der mulighed for at besøge diverse stande i Træningsmiljøet på neurocentret ved indgang F. Her vil forskellige ansatte præsentere en lang række projekter. Og der vil være rig mulighed for, at de besøgende kan stille spørgsmål.

Der vil være stande, der appellerer til de forskellige sanser. De besøgende kan blandt andet få lov at smage på modificeret kost til patienter med hjerneskade. De kan også få lov at klø terapihunden Gaia lidt bag ørerne, ligesom de kan se, hvad en gangrobot og armrobot er for noget. Der er også mulighed for at høre om, hvordan Hammel Neurocenter planlægger at bruge virtual reality som en del af patienternes genoptræning.

Se programmet for Forskningens Døgn på Hammel Neurocenter på hjemmesiden.