200529-Godnat-historier_DSC83661_1040px.jpg

Patienten Yousif er indlagt på Børn og Unge en dag om ugen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt. 

10-06-2020

I en række nye historier kan indlagte børn komme på flyvetur på hospitalet i Viborg. Historierne kan bruges som afsæt til at gå på opdagelse på hospitalet eller som god nat-historier.

Yousif på 8 år har været på flyvetur med Viktor Ørngot rundt på hospitalet i Viborg. Flyveturen var en del af fortællingen i en række nye historier, der foregår på hospitalet. Fortællingen førte til, at Yousif bagefter gik på opdagelse på hospitalet, mens han var indlagt.

Hver fredag kommer Yousif fast på hospitalet og får medicinsk behandling i cirka 6 timer. Derfor er han glad for, at hospitalet nu kan tilbyde ham at høre en række nye digitale historier, hvor han selv kan indgå som hovedperson.

- Det var en god historie. Vi var på flyvetur, og bagefter gik vi på opdagelse og fandt et hospital bygget af LEGO og et hemmeligt rum. Jeg vil gerne på opdagelse igen, siger Yousif om den nye løsning, som Børn og Unge nu kan tilbyde de yngste patienter på Regionshospitalet Viborg.

Hospitalet bliver et spændende sted for børnene

Mie Struck er frivillig på hospitalet, og hun læste historien om flyveturen højt for Yousif og tog ham bagefter med på opdagelse på hospitalet. Hun fortæller:

- Det er et virkelig godt koncept med de nye historier. De kan gøre tiden på hospitalet hyggelig, og de beskriver rigtig godt, hvad der er på hospitalet. Samtidig er de med til at afmystificere, hvad hospitalet er for en størrelse. Pludselig føler børnene ikke længere, at hospitalet er et farligt sted at være – tværtimod bliver det spændende at være her. Historierne er en god måde at lære hospitalet at kende, og de kan give børnene gode oplevelser under deres indlæggelse.

Ifølge sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen er konceptet et godt eksempel på den idérigdom, der findes blandt personalet.

- Konceptet med de nye historier er et fint eksempel på de innovative kræfter, der er blandt vores personale. De har med historierne her været med til at gøre hverdagen på hospitalet lidt mere kulørt for vores indlagte børn. Det er et rigtig fint initiativ, lyder det på vegne af hospitalsledelsen fra Mette Fjord Nielsen.

Historierne handler om hospitalet

Det, der er specielt ved hospitalet i Viborg, er skrevet ind i historierne. Så historierne foregår således på hospitalet, mens handlingen er opdigtet og fantasifuld.

- Historierne er søde og sjove. De giver børnene adspredelse, mens de er på hospitalet. Og samtidig indbyder de børnene til at bevæge sig rundt på hospitalet, siger forskningssygeplejerske Marianne Eg, der har været med til at få konceptet til Regionshospitalet Viborg sammen med sygeplejerske Benjamin Overvad.

Historierne finder personale og forældre på hospitalets hjemmeside –på en tablet eller mobil – og så taster de barnets navn ind og vupti, så indgår det enkelte barn i historien. Historierne kan læses højt for barnet, men de kan også afspilles som lydbøger.

Der er via hospitalets hjemmeside adgang til tre gratis historier, men det er muligt at tilkøbe flere. Historierne findes på vilter.dk/vh.