201027 PET CT skanning til hjertepatienter_DSC2549_1040px.jpg

Bioanalytiker Simone Walther, overlæge June Anita Eilersen, ledende overlæge Jan Abrahamsen og sygeplejerske Helena Korsgaard Jensen glæder sig over at kunne tilbyde en ny og bedre hjerteskanning til patienter med åreforkalkning og problemer med iltforsyningen til hjertet. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Regionshospitalet Viborg

Hospitalsenhed Midt indfører ny PET/CT skanning til hjertepatienter på Regionshospitalet Viborg. For patienterne betyder det hurtigere og mere præcise svar på undersøgelser – og et mere optimalt forløb på hospitalet.

29-10-2020

Fordelene for patienterne er til at få øje på, efter at Hospitalsenhed Midt har indført en ny hjerte PET/CT-skanning til patienter med åreforkalkning og problemer med iltforsyningen til hjertet. Det konkluderer lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.

- Den nye undersøgelse er en markant forbedring for patienterne. Dels får de hurtigere og mere præcise svar på, hvad de fejler – og dels får de et bedre og mere smidigt patientforløb, hvor de slipper for ekstra køreture og ventetid på hospitalet, siger Claus Brøckner Nielsen.

Regionshospitalet Viborg er det tredje hospital i Region Midtjylland, som kan tilbyde hjerte PET/CT-skanninger, og dermed er alle regionens patienter nu sikret et ensartet tilbud, uanset hvor i regionen, de bor.

To undersøgelser på samme dag

Da Fysiologisk Klinik sidste år flyttede ind i det nye akutcenter på Regionshospitalet Viborg, fik afdelingen samtidig sin første PET/CT skanner – og det er blandt andet den, der nu har gjort det muligt at tilbyde en såkaldt Rubidium hjerte PET/CT-skanning til patienter med mistanke om dårlig ilttilførsel til hjertet.

Patienterne er tidligere blevet undersøgt med traditionel SPECT/CT-skanning, men den nye metode er både mere præcis, effektiv og skånsom med mindre stråledosis til patienterne.

- Tidligere har vi været nødt til at kalde patienterne ind til to undersøgelser med en dag imellem for at sikre, at sporstoffet var ude af kroppen inden anden undersøgelse. Med den nye undersøgelse benytter vi i stedet sporstoffet Rubidium, som er meget hurtigere ude af kroppen. På den måde kan patienterne nøjes med en enkelt tur til hospitalet og få begge undersøgelser i løbet af et blot par timer i klinikken. Og svaret vil samme dag blive sendt videre til hjertespecialisterne, fortæller overlæge June Anita Eilersen fra Fysiologisk Klinik.

For klinikken giver den nye undersøgelse samtidig mulighed for mere effektiv planlægning og bedre udnyttelse af hospitalets ressourcer.

Bedre billeder giver mere præcis diagnostik

Ud over et mere smidigt og effektivt patientforløb giver den nye undersøgelse også bedre billeder og dermed mulighed for mere præcis diagnostik.

- Med den nye undersøgelse, kan vi se flere detaljer og få et klart billede af, præcist hvor blodtilførslen til hjertet er udfordret. Dermed kan hjertelægerne også få et mere præcist sygdomsbillede og endnu bedre mulighed for at planlægge behandling og operation. Samtidig kan vi også med større sikkerhed afkræfte en unødig mistanke om problemer med blodtilførslen, så patienterne kan slippe for den bekymring og yderligere undersøgelser, siger June Anita Eilersen.

Fysiologisk Klinik forventer at gennemføre cirka 800 hjerte PET/CT-skanninger hvert år. Patienterne er henvist af hjertelæger i Region Midtjylland - særligt Hospitalsenhed Midt - eller i forbindelse med planlagt specialiseret behandling på Aarhus Universitetshospital.