200805-Tryghedspersoner-for-patienter-med-demens_DSC9251_1040px.jpg

Stine Sølager Kriegbaum ses her på en stue sammen med en patient. Foto: Agata Lenzcewska-Madsen, HE Midt. 

11-08-2020

En ny ordning med tryghedspersoner til patienter med en demenssygdom ser nu dagens lys på hospitalet i Viborg og Silkeborg. Tryghedspersonerne er frivillige, der ønsker at gøre en forskel for mennesker med demens. De skal hjælpe patienterne ved at skabe tryghed og ro omkring dem.

Tryghedspersonerne kan hjælpe patienter med demens ved at lytte til deres bekymringer, holde deres hånd eller gå en tur med dem på hospitalet under deres indlæggelse. De kan også spille kort, lytte til musik eller lave andre aktiviteter sammen med patienterne.

- Tryghedspersonerne skal fungere som et ekstra supplement, når patienter med demens er indlagt på hospitalet, siger sygeplejerske Stine Sølager Kriegbaum, der er projektleder for den nye ordning på Hospitalsenhed Midt, og fortsætter:  

- Deres vigtigste opgave er at være der for patienterne og stå til rådighed for dem. De skal hjælpe og støtte den enkelte patient på bedst mulig vis. Det kan de gøre ved at være nærværende, tale og lytte og måske lave aktiviteter, der kan gøre den enkelte patient rolig og tryg.

Stor hjælp for patienterne

Det kan være en udfordring for patienter med en demenssygdom at være indlagt på hospitalet. De kan let blive forvirrede, fordi de befinder sig i nye og ukendte rammer. Derfor er de i en sårbar situation, mens de er indlagte, og det kan være svært og utrygt, hvis de er udfordret på hukommelse, overblik og dømmekraft.

Tryghedspersonernes selskab kan være en stor hjælp for patienter med demens. De kan hjælpe med at hente drikkevarer og finde ud af, hvor mobiltelefon og briller eventuelt har gemt sig.

- At være tryghedsperson kræver, at man er en rolig og tålmodig person. Opgaverne er forskellige fra patient til patient. Tryghedspersonerne hjælper til efter behov, og de kan med deres nærvær, engagement og overskud gøre en stor forskel for patienter og pårørende under indlæggelsen, siger Stine Sølager Kriegbaum.

Fortsat ledige pladser

Den nye ordning med tryghedspersonerne går i gang til efteråret. Der er fortsat ledige pladser, så hvis man er interesseret i at blive tryghedsperson, kan man skrive en mail til stine.kriegbaum@midt.rm.dk.

De frivillige tryghedspersoner skal være over 18 år. Samtidig er det vigtigt, at de er både modne, ansvarsfulde og robuste. Tryghedspersonerne har tavshedspligt, og deres rolle er at fungere som en ekstra pårørende. Deres indsats erstatter derfor ikke de fagprofessionelles arbejde.

Tryghedspersonerne bliver en del af et fællesskab med andre frivillige på hospitalet, og de modtager undervisning, før de begynder på deres indsats hos patienterne. Her får de viden om demens og de udfordringer, der følger med at lave med en demenssygdom.