200526 Nye teknologiske muligheder i brug_DSC8148_1040px.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

28-05-2020

Mindre fysisk kontakt mellem patienter og ansatte under COVID-19 pandemien har banet vejen for nye teknologiske løsninger på Hospitalsenhed Midt.

Når patienterne ikke kan komme til hospitalet, må hospitalet komme til patienterne. For at undgå, at visse patientgrupper møder ind på hospitalet, men stadig bliver set, er flere klinikker på Hospitalsenhed Midt begyndt at bruge videokonsultationer.

Otte af hospitalets klinikker er godt i gang med at benytte videokonsultationer, mens endnu flere er i gang med at få sat udstyr op til en mere virtuel kontakt med patienterne. Desuden er enkelte sengeafsnit ved at afprøve, om pårørende kan være med til stuegang hjemmefra.  

Videokonsultationer og gruppemøder på Fertilitetsklinikken

På Fertilitetsklinikken i Skive måtte personalet ved epidemiens udbrud tænke kreativt for at mindske den fysiske kontakt til patienterne. På klinikken valgte de at lægge en del forundersøgelser ind som videokonsultationer.

- Vi startede stille og roligt ud, for at teste hvordan det gik. Det fungerede rigtig godt, og patienterne har taget rigtig godt imod det, siger Anne Sunekær, som er lægesekretær på Fertilitetsklinikken.

Fertilitetsklinikken har udvidet brugen af videokonsultationer, så de nu omfatter både forundersøgelser ved læge og behandlingsopstarts-samtale med en sygeplejerske. Behandlingen på Fertilitetsklinikken kan naturligvis ikke udelukkende klares virtuelt, så personalet ser både patienter til fysisk fremmøde i klinikken og til videokonsultationer.

- Der er fortsat lidt logistik, der skal gå op. Normalt får patienterne udleveret en fysisk mappe med diverse papirer, behandlingsskema og samtykke til underskrift. Det skal vi finde en anden løsning på, når vi afholder konsultationen som videomøde. Men alt i alt er det gået rigtig fint med videokonsultationerne, og patienterne har taget godt imod det. Vi har enkelte gange oplevet lidt problemer med teknikken, men det er som regel blevet løst, siger Anne Sunekær.

Den begrænsede fysiske adgang til hospitalet for patienterne har givet Fertilitetsklinikken et flaskehalsproblem med sine kick-off skoler, som er et informationsmøde, der normalt bliver afholdt som gruppeseminarer. Patienterne skal på kick-off skole, inden de kan komme videre i behandling.

Derfor er begge kick-off skoler blevet optaget på video, som i løbet af kort tid bliver lagt ud på Fertilitetsklinikkens hjemmeside. Her kan patienterne se undervisningen hjemmefra. Ud over at det løser flaskehalsproblemet her og nu, skal videoskolerne også benyttes efter Covid-19 pandemien, hvilket er en langsigtet og meningsfuld løsning for Fertilitetsklinikken, som frigør ressourcer til andre opgaver i klinikken.

Nemmere booking af videokonsultationer er på vej

I juni kommer der en ny opdatering til Bookplan, som er den del af MidtEPJ medarbejderne i Hospitalsenhed Midt booker videokonsultationer i. Den nye version af Bookplan vil gøre det endnu nemmere at booke og afvikle videokonsultationer.